x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lege controversată în domeniul Internetului, în Rusia

Lege controversată în domeniul Internetului, în Rusia

de Rador    |    01 Noi 2012   •   21:03
Lege controversată în domeniul Internetului, în Rusia

Accesul la anumite pagini de Internet poate fi blocat de astăzi în Rusia, o dată cu intrarea în vigoare a unei controversate legi. Autorităţile spun că legea, votată în vară de Parlament, îi protejează pe copii de conţinutul periculos al unor site-uri, în timp ce opoziţia vorbeşte de un nou instrument de cenzură.

Site-urile din domeniul internetului rus, ce conţin informaţii periculoase pentru copii, referitoare la droguri, pornografie infantilă sau suicid, vor fi trecute într-un registru special al Serviciului Federal de supraveghere în domeniul comunicaţiilor şi Mass Media, Roskomnadzor, pentru a fi blocate chiar şi în absenţa unei decizii judecătoreşti dacă informaţiile respective nu vor fi eliminate la cererea providerului în termen de 24 de ore. Site-urile pot fi incluse în registru la solicitarea Ministerului de Interne şi serviciilor federale cu atribuţiuni în combaterea infracţiunilor respective, relatează corespondentul Radio România la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Adoptată în luna iulie, împreună cu un pachet de alte legi pe care opoziţia le consideră a fi o reacţie antidemocratică a puterii la protestele de masă din iarnă şi primăvară, legea listelor negre, cum a fost ea supranumită, a provocat reacţii dure din partea activiştilor pentru drepturile omului, ca şi a principalelor resurse şi companii de internet din Rusia, inclusiv Wikipedia şi Google.

Criticii legii consideră că ea lasă loc interpretărilor abuzive care pot permite autorităţilor să blocheze orice site incomod şi, în pofida asigurărilor date de către acestea, poate deveni un prim pas spre introducerea cenzurii pe internet.

×
Subiecte în articol: internet