x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Letizia de Asturias, jurnalista care va deveni viitoarea regină a Spaniei

Letizia de Asturias, jurnalista care va deveni viitoarea regină a Spaniei

02 Iun 2014   •   14:20
Letizia de Asturias, jurnalista care va deveni viitoarea regină a Spaniei

Letizia de Asturias, soţia prinţului moştenitor Felipe de Asturias, a fost, înainte de căsătorie, o cunoscută şi apreciată jurnalistă de televiziune (a absolvit Facultatea de ştiinţele informării de la Universitatea Complutense din Madrid), după ce a lucrat şi la agenţia spaniolă de presă EFE şi la cotidianul ABC, informează Agerpres. Odată ce va fi aplicată decizia de abdicare a regelui Juan Carlos al Spaniei, soţul său, Felipe de Asturias, îi va urma la tron, iar Letizia va deveni noua regină a Spaniei.

La 6 noiembrie 2003, Casa Regală a anunţat logodna prinţului Felipe, care avea atunci 35 de ani, cu Letizia Ortiz Rocasolano, o tânără jurnalistă a televiziunii spaniole (TVE), de 31 de ani şi divorţată. Logodna a fost scurtă, iar prinţul moştenitor punea astfel capăt dezbaterii publice legate de burlăcia lui, dar şi de oportunitatea faptului că soţia lui, viitoare regină a Spaniei, nu provenea din rândurile nobilimii europene. Prinţii au împlinit recent un deceniu de căsnicie - nunta a avut loc la 22 mai 2004 la catedrala Almudena din Madrid - şi au două fete, infantele Leonor şi Sofia, prima urmând să devină prinţesă de Asturias.

La TVE, Letizia a ajuns în urma unui concurs, iar în 2000 prezenta deja cea mai longevivă emisiune, «Informe Semanal», care făcea săptămânal rezumatul informaţiilor de actualitate. În acelaşi an, Letizia Ortiz este trimisă să acopere alegerile prezidenţiale din SUA şi transmite cum Bush jr. a fost ales, în urma controversatului scrutin electoral a cărui soartă s-a decis în Florida. Pe durata campaniei instituţionale privitoare la adoptarea euro, Letizia a explicat ce însemna adoptarea monedei unice. După atentatele de la 11 septembrie 2001, ea a transmis pentru TVE de la Ground Zero.

În 2002, când este trimisă să acopere ceremonia de predare a premiilor prestigioasei Fundaţii Príncipe de Asturias, Letizia îl cunoscuse deja pe prinţul Felipe, în casa jurnalistului Pedro Erquicia, întâmplător. Nimeni nu ştia că la onomastica jurnalistului va veni moştenitorul coroanei spaniole, iar Letizia venise de asemenea întâmplător, însoţind un prieten şi coleg de profesie. Letizia şi Felipe au început să vorbească şi şi-au petrecut seara discutând.

Curând, Letizia a avut ocazia de a trece la pupitrul ştirilor, la prezentarea telejurnalului de seară, la TVE. În ultima zi de vineri din octombrie 2003, Letizia şi-a prezentat ultimul jurnal; ulterior, era făcut anunţul logodnei, în faţa presei convocate surprinzător la Palatul Zarzuela.

Prinţii moştenitori ai Spaniei, Felipe şi Letizia de Asturias, au împlinit zece ani de la căsătoria oficiată la 22 mai 2004 la Catedrala Almudena din Madrid, în momentele dificile prin care trece monarhia spaniolă, dar şi pe fondul încrederii relativ ridicate a populaţiei în cei care sunt chemaţi să devină regii Spaniei şi în special în capacitatea prinţului moştenitor Felipe de a deveni şef al statului.

Prinţii de Asturias au asigurat continuitatea acesteia cu două fiice, Leonor şi Sofia, şi au transmis imaginea unei perechi consolidate, în ciuda speculaţiilor care şi-au făcut deseori loc în presa mondenă, legate în special de dificultăţile întâmpinate de prinţesa Letizia de a se adapta la protocolul Casei Regale. În general, comentatorii specializaţi în afacerile monarhiei spaniole susţin că tocmai personalităţile diferite - Felipe este mai degrabă moderat şi prudent, iar Letizia, spontană şi extrem de energică - i-au ajutat să ajungă la un echilibru necesar pentru a ajunge să-i înlocuiască, la un moment dat, pe regele Juan Carlos şi regina Sofia ai Spaniei.

Treptat, prinţii de Asturias au devenit protagoniştii agendei Casei Regale; transmit imaginea unui cuplu princiar pregătit pentru viitoarea obligaţii monarhice şi au reuşit să evite scandaluri majore în viaţa privată. Prinţesa Letizia caută să-şi făurească un loc al ei, participând singură la evenimente sociale legate de educaţie, sănătate sau cercetare şi inovaţie.

×