x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe LIBAN. Armata anunță lansarea ofensivei pentru alungarea Statului Islamic din estul țării

LIBAN. Armata anunță lansarea ofensivei pentru alungarea Statului Islamic din estul țării

19 Aug 2017   •   10:20
LIBAN. Armata anunță lansarea ofensivei pentru alungarea Statului Islamic din estul țării

Armata libaneză a anunţat sâmbătă dimineaţă lansarea ofensivei sale pentru a alunga gruparea jihadistă Statul Islamic din estul ţării, în apropiere de frontiera siriană, unde aceasta se implantase de mai mulţi ani, relatează France Presse. 

"În numele Libanului, în numele soldaţilor libanezi răpiţi, în numele martirilor armatei, anunţ că operaţiunea 'Zorii la Jouroud' a început", a anunţat şeful armatei, generalul Joseph Aoun. 

Luni, ultimii rebeli sirieni prezenţi în această regiune muntoasă fuseseră evacuaţi spre Siria, ca urmare a unui acord cu adversarii lor din mişcarea şiită libaneză Hezbollah. 

În zonă au mai rămas doar jihadişti ai Statului Islamic, împotriva cărora armata a lansat ofensiva. 

Hezbollah, care susţine din punct de vedere militar regimul lui Bashar al-Assad în Siria, lansase luna trecută o ofensivă pentru a elimina din Jouroud Aarsal orice prezenţă a jihadiştilor proveniţi din Al Qaida şi din rebeli sirieni. 

Regiunea Jouroud Aarsal a fost utilizată ca refugiu de militanţi sirieni împotriva regimului de la Damasc şi ca adăpost pentru un număr nedefinit de refugiaţi care fugiseră din calea luptelor din Siria. 

După şase zile de luptă, o încetare a focului a intervenit la capătul căreia un prim contingent de 8.000 de persoane - în majoritate refugiaţi, dar şi jihadişti - fuseseră evacuate spre Siria. 

Potrivit liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, Statul Islamic ar controla o zonă estimată la circa 300 km2 în zona frontierei libanezo-siriene, dintre care 140 km2 în Liban.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: liban stat islamic ofensiva jihadisti