x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii UE se vor întâlni fizic la summitul din 17 -18 iulie pentru a dezbate planul de relansare economică

Liderii UE se vor întâlni fizic la summitul din 17 -18 iulie pentru a dezbate planul de relansare economică

23 Iun 2020   •   16:44
Liderii UE se vor întâlni fizic la summitul din 17 -18 iulie pentru a dezbate planul de relansare economică

Liderii UE se vor întruni fizic într-un summit extraordinar, desfășurat în perioada 17-18 iulie, pentru a ajunge la un acord asupra planului comun de relansare a economiei europene, în valoare de 750 miliarde de euro, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, relatează AFP.

Este primul summit desfășurat prin prezența fizică a oficialilor comunitari, de la izbucnirea, în luna martie, a pandemiei de coronavirus.

Videoconferința de săptămân trecută a evidențiat divergenţele între liderii europeni care vor însă, adoptarea planului până la sfârșitul lunii viitoare. 

Propunerea vine din partea Comisiei Europene și este sprijinită prin bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027), în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Suma de 750 de miliarde de euro, subvenţii nerambursabile şi împrumuturi, reprezintă banii împrumutați pentru prima dată de UE de pe pieţe, care nu a fost de acord niciodată înainte cu ideea unei datorii comune.

Pentru a se ajunge la un compromis, va trebui depăşită opoziția celor patru state, Olanda, Austria, Suedia, Danemarca. De acest plan vor beneficia mai ales ţările din Sud, cele mai afectate de pandemie.

Cele 27 de state UE sunt divizate asupra parametrilor acestui plan, respectiv suma globală, criteriile de atribuţie (în special rata şomajului), repartiţia între împrumuturi şi subvenţii , iar la un acord se va ajunge, cel mai probabil, după lungi negocieri.

Președintele Consiliului European, Charles Michel va prezenta, până la summit, o propunere care să facă sinteza acestor consultări cu cei 27 de lideri europeni.

×