x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul suprem al talibanilor, Mohammed Omar, a MURIT în URMĂ cu DOI ANI (UPDATE)

Liderul suprem al talibanilor, Mohammed Omar, a MURIT în URMĂ cu DOI ANI (UPDATE)

29 Iul 2015   •   12:58
Liderul suprem al talibanilor, Mohammed Omar, a MURIT în URMĂ cu DOI ANI (UPDATE)

Oficiali ai guvernului afgan susţin că liderul suprem al talibanilor, care nu a mai fost văzut din 2001, este mort, însă alte detalii nu au fost oferite, relatează The Telegraph.

Corespondentul BBC PTV Afghanistan, Harun Najafizada, citează două surse din guvernul de la Kabul, care spun că Omar ar fi mort.

Presa locală din Afganistan relatează acelaşi lucru şi citează o sursă anonimă din serviciile de securitate.

Talibanii încă nu au făcut niciun comentariu legat de presupusa moarte a liderului lor.

Mullahul Omar a dispărut în 2001 după ce guvernul taliban a fost înlăturat de la putere de coaliţia militară condusă de americani după atacut terorist de la 11 septembrie.

Liderul talibanilor, mollahul Omar, a murit în urmă cu peste doi ani într-un spital pakistanez, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete afgane, Haseeb Sediqi, relatează AFP.

'Mollahul Omar este mort. El a murit într-un spital din Karachi (sudul Pakistanului), în aprilie 2013 (...) în circumstanţe misterioase', a declarat purtătorul de cuvânt, în urma unor zvonuri persistente referitoare la decesul liderului suprem al talibanilor, care nu a mai fost văzut în public din 2001.

Un înalt responsabil al guvernului afgan a declarat anterior sub rezerva anonimatului pentru AFP că mollahul Omar ''a murit din cauza unei boli în urmă cu doi ani şi că a fost îngropat în sudul ţării'', regiunea sa de origine. Potrivit declaraţiilor sale, moartea mollahului a fost, de asemenea, confirmată guvernului afgan de către responsabili pakistanezi.

Anunţul privind eventuala moarte a şefului talibanilor intervine la câteva săptămâni după un prim contact oficial în vederea unor convorbiri de pace între insurgenţii talibani şi guvernul de la Kabul, care n-au dus totuşi la încetarea conflictului în teren.

Rebelii afgani au pus întotdeauna în mod oficial drept condiţie prealabilă pentru orice negociere de pace retragerea din Afganistan a soldaţilor străini, care i-au înlăturat de la putere la sfârşitul anului 2001 şi care susţin guvernul prooccidental de la Kabul.

×