x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lira turcească atinge un minim istoric după ce Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale

Lira turcească atinge un minim istoric după ce Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale

14 Oct 2021   •   21:30
Lira turcească atinge un minim istoric după ce Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale

Lira turcească a atins un minim record după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat o nouă rundă de concedieri la banca centrală a țării, relatează Financial Times.

Într-un decret publicat noaptea târziu, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori.

Unul dintre ei, Ugur Namik Kucuk, a fost singurul membru al comitetului de politică monetară al băncii, format din șapte membri, care s-a opus reducerii ratei dobânzii care a șocat investitorii internaționali luna trecută, potrivit a două surse familiarizate cu această chestiune.

Kucuk s-a opus, de asemenea, politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira. Politica a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Despre cel de-al doilea viceguvernator demis, Semih Tumen, se spunea că ar putea să-i succeadă lui Kavcioglu.

Erdogan, care a condus Turcia timp de aproape două decenii, a obținut un control fără precedent asupra băncii centrale în ultimii ani. Președintele, un adversar al ratelor ridicate ale dobânzilor, a intrat în conflict cu mai mulți guvernatori în timp ce a încercat să acorde prioritate creșterii economic cu orice preț - inclusiv al inflației în creștere. El l-a demis pe șefi ai băncii centrale de trei ori de la jumătatea anului 2019, precum și o serie de alți oficiali.

Abdullah Yavas, un membru de lungă durată al comitetului de politică monetară, care s-a confruntat cu critici în presa turcă pentru că locuia în SUA, a fost, de asemenea, demis de Erdogan miercuri seara.

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018.

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă. Investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.

(sursa: Mediafax)

×