x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locuri de muncă pentru tineri: cât de eficiente sunt măsurile de pe piaţa muncii?

Locuri de muncă pentru tineri: cât de eficiente sunt măsurile de pe piaţa muncii?

18 Sep 2014   •   15:34
Locuri de muncă pentru tineri: cât de eficiente sunt măsurile de pe piaţa muncii?

,Două milioane de tineri sunt şomeri în UE (mai 2014). La 17 septembrie, deputaţii europeni au evaluat alături de Comisie şi Consiliu progresul celor două programe-cheie ale iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor: garanţia pentru tineret şi iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. Infograficul publicat de site-ul Parlamentului European prezintă evoluţia şomajului în rândul tinerilor în ultimii 15 ani.

Piaţa muncii pentru tinerii din Grecia, Spania şi Croaţia nu s-a schimbat semnificativ în ultimele luni. Unul din doi tineri este şomer în aceste ţări, iar situaţia la nivelul UE nu este mult mai bună: rata şomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 23%.

Iniţiativa pentru tineri: unde ne aflăm
Două programe au fost lansate în sprijinul tinerilor. Garanţia pentru tineret, aprobată de Parlamentul European în ianuarie 2013, doreşte ca tinerii cu vârste până la 25 de ani să primească o ofertă de educaţie continuă, cursuri de ucenicie sau stagii la patru luni de la terminarea studiilor. 18 proiecte-pilot au fost prezentate la Bruxelles pentru tranziţia între şcoală şi locul de muncă.

Al doilea program este iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. Acesta sprijină regiunile în care rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 25%. Comisia a adoptat deja programe pentru tinerii care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează nici un program educaţional sau de formare (NEETs) în Franţa şi Italia. Polonia, Portugalia şi Regatul Unit au aderat, la rândul lor, la programe de acest fel. (I.D)

×