x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de STAT în Turcia. De ce nu a fost DOBORÂT avionul în care se afla Erdogan

Lovitură de STAT în Turcia. De ce nu a fost DOBORÂT avionul în care se afla Erdogan

18 Iul 2016   •   07:52
Lovitură de STAT în Turcia. De ce nu a fost DOBORÂT avionul în care se afla Erdogan
Sursa foto: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team/MoD/Crown copyright (year)

În seara în care a avut loc tentativa de lovitură de stat în Turcia, preşedintele Erdogan se relaxa în staţiunea Marmaris.  Ulterior, acesta a plecat cu un avion spre Istanbul, iar două avioane F-16 pilotate de rebeli l-au urmărit. Avionul preşedintelui ar fi putut fi doborât, dar rebelii nu au făcut-o. Motivul nu este cunoscut nici acum, relatează Reuters.

''Cel puţin două avioane F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan când se afla în drum spre Istanbul. Ele şi-au blocat radarele pe avionul lui şi pe alte două avioane F-16 care îl protejau. Rămâne un mister de ce nu au tras'', a explicat un fost ofiţer în armata turcă. 

Un înalt oficial turc a confirmat pentru Reuters că avionul cu reacţie Gulfstream IV în care se afla preşedintele Turciei a fost hărţuit în timp ce zbura spre Istanbul de către două avioane F-16 aflate sub controlul autorilor tentativei de lovitură de stat. 

Potrivit unui alt responsabil turc, avionul prezidenţial ar fi întâmpinat 'probleme în aer', fără a fi oferite alte detalii în această privinţă.

Erdogan a declarat că puciştii au încercat să-l atace în staţiunea Marmaris şi că au fost bombardate locuri în care el fusese de puţin timp. A "evitat moartea cu câteva minute", a precizat al doilea oficial citat de Reuters.

 

Agerpres

×