x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea artistică, lovită de isteria acuzațiilor de hărțuire sexuală. Ce spune Björk despre comportamentul lui Lars von Trier

Lumea artistică, lovită de isteria acuzațiilor de hărțuire sexuală. Ce spune Björk despre comportamentul lui Lars von Trier

16 Oct 2017   •   17:22
Lumea artistică, lovită de isteria acuzațiilor de hărțuire sexuală. Ce spune Björk despre comportamentul lui Lars von Trier

 Cântăreaţa islandeză Björk l-a acuzat indirect pe reţelele de socializare pe regizorul danez Lars von Trier că a hărţuit-o sexual în timpul filmărilor la 'Dancer in the Dark', acuzaţii pe care cineastul le-a respins, relatează EFE. 

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook, Björk şi-a împărtăşit experienţa avută cu "un regizor danez". Este însă vorba de filmul în care ea a jucat rolul principal şi care a fost lansat pe ecrane în anul 2000, iar relaţia ei conflictuală cu realizatorul peliculei, danezul Lars Von Trier, a fost de notorietate publică. 

Artista islandeză, cunoscută pentru lupta sa împotriva sexismului, a declarat că "umilinţa" şi "în mai mică măsură hărţuirea sexuală" erau la ordinea zilei în timpul filmărilor şi că atât regizorul cât şi echipa lui "făceau posibile şi incitau la astfel de lucruri". 

"Mi-am dat seama că este un lucru universal valabil ca un regizor să-şi atingă şi să-şi abuzeze actriţele după bunul plac şi că lumea filmului permite aceste lucruri. Când l-am respins în mod repetat, s-a supărat şi m-a pedepsit, creând senzaţia în echipa de filmare că eu eram cea care făceam pe dificila", a asigurat cântăreaţa. 

Forţa, sprijinul prietenilor şi faptul că nu urmărea să aibă o carieră în cinematografie i-au permis să depăşească aceste lucruri, a explicat Björk. Ea a precizat că a denunţat aceste fapte fiind inspirată de alte femei, care au făcut aceleaşi mărturisiri privind acuzaţiile de agresiune sexuală suferite din partea producătorului hollywoodian Harvey Weinstein. 

"Regizorul era conştient pe deplin de acest joc şi sunt sigură că filmul pe care l-a făcut după aceea era bazat pe experienţele pe care le-a avut cu mine, pentru că am fost prima care l-a înfruntat şi nu i-am făcut pe voie. După părerea mea a avut apoi o relaţie mai corectă cu actriţele sale după confruntarea cu mine", a spus Björk, referindu-se la 'Dogville' (2003), în care protagonista a fost Nicole Kidman. 

Björk a câştigat premiul Bodil (echivalentul danez al Oscarurilor) pentru cea mai bună actriţă pentru interpretarea sa în 'Dancer in the Dark' (2000), film care a câştigat marele premiu Palme d' Or în acel an, însă a preferat să abandoneze cinematografia după acea experienţă. 

Von Trier a respins luni, în ediţia online a ziarului Jyllands-Posten, aceste acuzaţii amintind că a fost de notorietate publică "marele conflict" pe care l-au avut amândoi în timpul filmărilor. 

"Nu a fost cazul (hărţuire sexuală) dar este real faptul că a existat o mare inamiciţie între noi doi. În schimb, ea a reuşit una dintre cele mai bune interpretări care s-a văzut în filmele mele", a declarat regizorul unor filme precum "Breaking The Waves", sau "Melancholia". 

Cineastul danez a declarat că nu îl surprinde faptul că aceste acuzaţii intervin după atâta timp, având în vedere că Björk "nu a făcut altceva în timpul filmărilor, decât să se plângă de mine", a încheiat Lars Von Trier.AGERPRES

×