x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupte violente între armată și jihadiști la Ramadi, în Irak

Lupte violente între armată și jihadiști la Ramadi, în Irak

26 Dec 2015   •   18:20
Lupte violente între armată și jihadiști la Ramadi, în Irak

Lupte violente între armata irakiană şi jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) au loc în jurul oraşului Ramadi, centrul administrativ al provinciei Al-Anbar situat la circa o sută de kilometri vest de Bagdad, relatează AFP.

După o ofensivă puternică ce a permis trupelor guvernamentale să pătrundă marţi în oraş, avansul lor a fost încetinit considerabil de minele şi maşinile capcană amplasate de jihadiştii ce duc o luptă de gherilă în care mai folosesc lunetişti şi atacatori sinucigaşi, dar şi localnici pe post de scuturi umane.

Minarea unor zone ale oraşului a obligat armata să-şi schimbe tactica de luptă, fiind abandonat planul iniţial prin care se spera o recucerire rapidă a acestei localităţi strategice de unde trupele guvernamentale s-au retras în luna mai, după alte lupte grele care au durat trei luni.

O eventuală recucerire a oraşului Ramadi ar reabilita armata irakiană, criticată adesea pentru lipsa de motivaţie în lupta cu jihadiştii. De multe ori unităţi irakiene s-au retras pur şi simplu din calea combatanţilor islamişti, care au reuşit astfel anul trecut să cucerească teritorii întinse ale Irakului, pe care le-au unit cu cele din Siria într-un 'califat', reuşind atunci să ajungă până aproape de capitala Bagdad.

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: jihadist jihadism ramadi irak isis