x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron in SUA: O vizita plina de incertitudini!

Macron in SUA: O vizita plina de incertitudini!

23 Apr 2018   •   10:07
Macron in SUA: O vizita plina de incertitudini!

Prietenia dintre Emmanuel Macron si Donald Trump va fi pusa la grea incercare: presedintele francez este asteptat luni la Washington pentru o vizita de stat, in cadrul careia cei doi demnitari vor aborda mai mutle subiecte delicate, in special acordul nuclear iranian.

 

In preambul, Macron a enumerat pentru Fox News, televiziunea preferata de omologul sau de la Casa Alba, argumentele cu care spera sa-l convinga pe presedintele american in dosare grele precum Iran, Siria sau conflictul comercial dintre Bruxelles si Washington.

Vizita de stat, prima de acest gen efectuata de un lider strain de la instalarea la putere a lui Trump, va incepe luni seara cu un moment romantic. Cele doua cupluri vor lua cina la Mount Vernon, fosta resedinte a presedintelui George Washington, in sudul capitalei federale. La Paris, in iulie 2017, ei au luat masa la etajul doi al Turnului Eiffel.

Dincolo insa de aspectele de protocol menite, in opinia analistilor, sa evidentieze prietenia dintre cele doua state, gazda si oaspetele au dezacorduri profunde. Poate cea mai fierbinte dintre temele inscrise pe agenda de lucru este acordul nuclear irianian, semnat in 2015, dar pe care Trump a promis sa-l "anuleze" daca nu va fi inasprit, in sensul de a obliga Teheranul sa-si limiteze programul balistic si influenta in regiune.

Printre altele, Iranul a avertizat ca va relua programul de imbogatire a uraniului, daca Washington rupe acordul, ceea ce ar insemna un prim pas spre realizarea unei arme atomice. In acest context. Parisul vrea sa-i propuna lui Trump o intelegere suplimentara, intre tarile occidentale, care sa raspunda temerilor sale. Nimeni nu stie insa daca respectivele oferte vor fi suficiente pentru a-l determina pe Trump sa-si schimbe punctul de vedere pana in 12 mai, cand subiectul va fi transat definitiv.

Alt diferent vizeaza strategia pentru Siria dupa victoria impotriva gruparii teroriste Statul Islamic. SUA si Franta au dat dovada de solidaritate, participand impreuna la loviturile aeriene din Siria, in replica la presupusul atac chimic lansat de regimul de la Damasc impotriva populatiei civile. Dar Trump vrea o retragere rapida a trupelor sale. Parisul nu saluta ideea.

"Daca vom pleca definitiv, vom lasa totul pe mana regimului iranian, a lui Bashar al-Assad, care vor pregati urmatorul razboi, alimentand, astfel, alt val de terorism", a explicat Macron. "Chiar si dupa sfarsitul razboiului impotriva Statului Islamic, SUA, Frnata, aliatii nostri, dar si Rusia alaturi de Turcia, vor avea un rol major de jucat pentru a crea o noua Sirie", a lansat liderul de la Palatul Elysee.

Profitand de vizita in SUA, Macron va deveni avocatul Europei, pentru a evita aplicarea de catre americani a noilor taxe vamale la otel si aluminiu, masura suspendata pena in 1 mai. "Nu avem nevoie de un razboi cu aliatii", a asigutat presedintele Frantei.

×