x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron vrea eliminarea pesticidelor

Macron vrea eliminarea pesticidelor

05 Sep 2021   •   21:30
 Macron vrea eliminarea pesticidelor

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a angajat să desfăşoare „o iniţiativă puternică (...) de eliminare într-un ritm accelerat a pesticidelor” atunci când Franţa va avea preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, relatează Le Figaro.

„Vreau ca preşedinţia franceză a Uniunii Europene să abordeze acest subiect al pesticidelor şi mă angajez aici la o iniţiativă puternică (...) de eliminare într-un ritm accelerat a pesticidelor", a declarat Emmanuel Macron, fără a oferi mai multe detalii, la deschiderea Congresului Mondial al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Marsilia.

Macron a mai punctat că mişcarea trebuie să fie una la nivelul întregii Uniuni pentru a avea succes.

Parisul va prelua preşedinţia rotativă a UE în prima jumătate a anului 2022.

Vânzările de pesticide au crescut în 2020 în Franţa, stocurile fiind acumulate de fermieri care anticipează restricţii.

De la Grenelle de l'Environnement de la sfârşitul anului 2007, care a stabilit un obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor sintetice cu 50% în zece ani, planurile succesive au eşuat.

Nici „eliminarea glifosatului” promisă de Emmanuel Macron nu s-a concretizat. Multe culturi se luptă să se descurce fără acest erbicid sintetic, care este la fel de controversat pe cât de eficient, autorizat în prezent până la sfârşitul anului 2022 în Uniunea Europeană.

Totuşi o reglementare clară la nivelul UE ar putea avea un succes, iar Macron mizează pe cele 6 luni în care Franţa va deţine preşedinţia pentru a trece un astfel de proiect.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron