x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE. Atenţionare de călătorie în Croaţia – Condiţii meteorologice nefavorabile

MAE. Atenţionare de călătorie în Croaţia – Condiţii meteorologice nefavorabile

05 Mar 2015   •   17:00

Ministerul Afacerilor Externe informează că prognozele meteorologice pentru Republica Croația indică, pentru perioada 5 – 7 martie 2015, o înrăutățire a condițiilor atmosferice, din cauza ninsorilor abundente, rafalelor de vânt puternic și ploilor.
Astfel, regiunile central continentale Gospic și Karlovac se vor afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu, respectiv cod galben de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică cod galben de ninsori și vânt puternic, pentru Slavonia (partea de est a Republicii Croația) a fost emis cod galben de ploi, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria și Dalmația a fost emis cod roșu de vânt puternic și ploi.
La această oră, următoarele autostrăzi au porțiuni de carosabil închise:
- A1 Zagreb – Dalmația, între localitățile Sveti Rok și Posedarje;
- A6 Rijeka – Zagreb, între localitățile Kikovica și Delnice;
- A7 centura ocolitoare a orașului Rijeka, între localitățile Draga și Šmrika.
Totodată, în regiunile afectate de vânt puternic și ninsori există numeroase drumuri naționale și județene închise total sau deschise doar autoturismelor. La acest moment circulația autovehiculelor de transport marfă este complet restricționată pe relația Zagreb – Dalmația. Informații permanent actualizate despre condițiile de circulaţie rutieră pot fi obținute prin accesarea paginii dedicate din mediul Internet a „Automobil Clubului Croat” – http://www.hak.hr/en.
Recomandăm cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația să consulte paginile dedicate din mediul Internet ale Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate - http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.
Pentru evitarea eventualelor probleme, recomandăm ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.
Reamintim că, pe teritoriul Republicii Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie în intervalul de timp 15 noiembrie – 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.
Prin echipamente de iarnă se înțelege:
- pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune;
- pentru autobuze, autocare și vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune.
Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate mai sus variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) și 700 de HRK (aprox. 90 euro).
Recomandăm cetăţenilor români care doresc să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia să acceseze pagina web dedicată din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, pentru informaţii actualizate privind situaţia meteorologică.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează cetăţenilor români recomandările de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” - care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

×