x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Magistratii, somati sa plateasca

Magistratii, somati sa plateasca

de Vitalie Calugareanu    |    23 Aug 2005   •   00:00

Dupa ce in ultimii trei ani a pierdut 17 dosare la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), fiind obligat sa plateasca petitionarilor daune morale si materiale de sute de mii de euro, guvernul de la Chisinau a aprobat o hotarare prin care i-a obligat pe judecatorii si functionarii publici vinovati de condamnarea Republicii Moldova sa restituie statului, din propriul buzunar, valoarea prejudiciului stabilit de CEDO. Hotararea a fost salutata de catre reprezentantii societatii civile. Ca sa-si pastreze functiile, judecatorii sunt nevoiti sa indeplineasca comandamentele politice venite din partea superiorilor din partidul de guvernamant si trebuie sa faca tot posibilul pentru ca incheierile emise de ei sa nu fie anulate de Curtea Europeana, pentru ca, in caz contrar, risca sa faca pana la zece ani de puscarie sau sa plateasca din buzunar prejudiciul stabilit la Strasbourg.

Procurorul general este obligat sa inainteze actiunea de regres pentru recuperarea banilor de la functionarii iresponsabili in decurs de un an de la data expirarii termenului de plata stabilit de CEDO. Situatia este valabila si in cazul solutionarii cauzelor pe cale amiabila, agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea de la Strasbourg fiind obligat sa-l informeze pe procurorul general despre toate cazurile in care statul a fost obligat sa plateasca daune morale sau materiale petitionarilor. 2

17 PLANGERI. Motivul neoficial care a determinat necesitatea aparitiei acestei hotarari este cresterea brusca a numarului de plangeri depuse de cetatenii moldoveni la CEDO in perioada guvernarii comuniste - respectiv 217. Majoritatea petitionarilor a invocat dreptul la proces echitabil.

CEDO a acceptat recent sa examineze in regim de urgenta plangerile unor functionari din cadrul Primariei Chisinau, detinuti de mai bine de jumatate de an in arest preventiv de catre autoritatile comuniste sub acuzatia de abuz in serviciu. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

×
Subiecte în articol: externe