x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe fabrici din China se închid şi măresc sincopele de pe lanţurile de aprovizionare

Mai multe fabrici din China se închid şi măresc sincopele de pe lanţurile de aprovizionare

16 Dec 2021   •   10:20
Mai multe fabrici din China se închid şi măresc sincopele de pe lanţurile de aprovizionare

Mai multe companii şi-au suspendat operaţiunile dintr-unul dintre cele mai mari şi mai dinamice centre de producţie din China, Zhejiang, în condiţiile în care autorităţile îşi accelerează eforturile de a aduce sub control un focar de coronavirus.

Rezultatul este oprirea unei părți din producţia de bunuri, de la baterii şi articole vesti­mentare, la vopseluri pentru textile şi materiale plastice, scrie Reuters.

Zeci de mii de persoane sunt în carantină, iar unele zboruri locale au fost suspendate, un oficial din domeniul sănătăţii avertizând că focarul din trei oraşe, Ningbo, Shaoxing şi Hangzhou, se extinde cu o viteză „relativ rapidă“.

Cele trei oraşe au reprezentat peste 50% din producţia economică a provinciei Zhejiang anul trecut. Multe dintre bunurile produse în Zhejiang sunt destinate exportului. Provincia Zhejiang are o pondere de apro­ximativ 6% în cadrul PIB-ului chinez.

În zonă există peste 350 de companii industriale.

Districtul Zhenhai, care are un port, găzduieşte fabrici cu investiţii realizate de peste 700 de companii străine, printre care LG Electronics şi Toshiba.

Ningbo este unul dintre cele mai mari porturi ale Chinei, creând spectrul unor noi blocaje la nivelul lanţurilor mondiale de apro­vizionare, notează Financial Times.

Xia Yanhong, care deţine fabrici de textile în Shaoxing, arată că una dintre fabricile sale a fost obligată să se închidă, alte trei fiind supuse unor controale stricte. Clienţii acestora sunt în principal din Europa.

China a înregistrat şi primul caz de infectare cu omicron, sporind presiunea asupra oficialilor.

Producţia fabricilor chineze înregistrase o creştere peste aştep­tări în noiembrie, susţinută de producţia mai puternică de energie şi o moderare a costurilor materiilor prime, potrivit Reuters.

Economia chineză, care îşi pierde din suflu după o redresare solidă de pe urma pandemiei anul trecut, are în faţă provocări multiple în noul an din cauza declinului sectorului imobiliar şi restricţiilor COVID-19 stricte care afectează cheltuielile consumatorilor.

În pofida redresării activităţii industriale în noiembrie, noile focare de coronavirus creează noi probleme pentru strategii ţării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lanturi de aprovizionare