x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Majoritatea miniştrilor britanici acceptă ideea unei perioade de tranziţie pentru Brexit, afirmă Philip Hammond

Majoritatea miniştrilor britanici acceptă ideea unei perioade de tranziţie pentru Brexit, afirmă Philip Hammond

16 Iul 2017   •   15:50
Majoritatea miniştrilor britanici acceptă ideea unei perioade de tranziţie pentru Brexit, afirmă Philip Hammond

Miniştrii guvernului de la Londra încep să fie convinşi asupra necesităţii unei perioade de tranziţie în cadrul Brexitului, pentru a se diminua astfel impactul negativ al perturbărilor ce vor rezulta în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat duminică la postul BBC ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, transmite agenţia Reuters. 

Hammond este considerat unul dintre susţinătorii aşa-numitului 'soft Brexit', adică a menţinerii unei legături cât mai strânse cu UE, mai ales la capitolul comercial, ceea ce ar presupune însă concesii din partea Londrei în demersul de limitare a imigraţiei. 

'Cu cinci săptămâni în urmă, ideea unei perioade de tranziţie era aproape un concept nou. Dar acum cred că aproape toţi membrii Cabinetului acceptă că va exista o anumită tranziţie', a indicat Hammond. 

Într-o primă reacţie după această declaraţie, ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a spus tot la BBC că ar fi de acord cu o perioadă de tranziţie în procesul ieşirii din UE, dar cu condiţia să fie stabilită o limită clară de timp pentru o asemenea perioadă şi UE să accepte libertatea Marii Britanii de a-şi negocia propriile acorduri comerciale. 

Liam Fox a apreciat însă că ar fi o 'nebunie' ca guvernul de la Londra să meargă la negocierile privind condiţiile ieşirii din UE fără să fie pregătit să accepte şi o părăsire a blocului comunitar fără niciun acord cu acesta. El a subliniat că statelor UE trebuie să li se transmită mesajul că Marea Britanie preferă mai degrabă lipsa unui acord decât un acord prost, care să nu îi fie convenabil.AGERPRES

×