x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Malaezia retrimite sute de tone de deşeuri de plastic în ţările de origine

Malaezia retrimite sute de tone de deşeuri de plastic în ţările de origine

28 Mai 2019   •   15:06
Malaezia retrimite sute de tone de deşeuri de plastic în ţările de origine

Malaezia a anunţat marţi că nu mai vrea să fie groapa de gunoi a lumii astfel că va retrimite sute de tone de deşeuri de plastic în ţările de origine, transmite AFP.

Forumul mondial pentru natură (WWF) estimează că aproximativ 300 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt produse în fiecare an. Cea mai mare parte a acestor deşeuri ajung în gropile de gunoi sau în oceane, generând o poluare pe care comunitatea internaţională este incapabilă să o gestioneze.

Timp de mai mulţi ani, China a fost prima destinaţie mondială a reciclării deşeurilor de plastic, însă la începutul lui 2018 Beijingul a interzis importurile de deşeuri de plastic precum şi mai multe alte categorii de deşeuri. În aceste condiţii, deşeurile din plastic din ţările dezvoltate au început să fie direcţionate spre mai multe ţări din Asia de Sud-Est, în special spre Malaezia. 

"Cerem ţărilor dezvoltate să înceteze să îşi expedieze deşeurile în ţara noastră. Le vom returna fără milă în ţara de origine", a declarat ministrul Energiei şi Mediului din Malaezia, Yeo Bee Yin. 

Cifrele oficiale arată că importurile de deşeuri de plastic ale Malaeziei s-au triplat începând din 2016, ajungând la 870.000 de tone anul trecut. Acest aflux a antrenat o înmulţire rapidă a uzinelor care reciclează deşeurile din plastic, dintre care multe funcţionează fără autorizaţie sau grijă faţă de mediu.

Ministrul Energiei şi Mediului din Malaezia a promis că va lua măsuri împotriva importurilor ilegale de deşeuri şi a uzinelor care le reciclează calificându-i drept "trădători" pe malaezienii implicaţi în această activitate. "Malaezia nu va fi groapa de gunoi a lumii. Nu ne vom lăsa intimidaţi de ţările dezvoltate", a subliniat Yeo Bee Yin.

Potrivit oficialului malaezian, aproximativ 450 de tone de deşeuri de plastic care se găsesc în zece containere provenind din Australia, Bangladeş, Canada, China, Japonia, Arabia Saudită şi SUA vor fi retrimise în ţările de origine. "Aceste containere sunt pline cu deşeuri de plastic contaminate, destinate unor uzine de tratare care nu dispun de tehnologia necesară pentru a le recicla într-un mod respectuos cu mediul", a precizat Yeo Bee Yin.

Se estimează că doar 9% din cantitatea de plastic produsă între 1950 şi 2015 a fost reciclată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: malaezia plastic