x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Malta a refuzat să ofere ajutor unei nave pe care se afla un suspect de Ebola

Malta a refuzat să ofere ajutor unei nave pe care se afla un suspect de Ebola

de Agerpres    |    18 Sep 2014   •   20:13
Malta a refuzat să ofere ajutor unei nave pe care se afla un suspect de Ebola

Malta a împiedicat o navă comercială care a cerut ajutor pentru un caz suspect de Ebola aflat la bordul său să intre în apele sale teritoriale, a declarat joi premierul maltez Joseph Muscat, motivând că a vrut astfel să-şi protejeze ţara, informează AFP.

Nava MV Western Copenhagen, sub pavilion Hong Kong, a plecat din Guineea, una dintre cele mai afectate ţări de epidemia de Ebola, şi se îndrepta către Ucraina, având 21 de persoane la bord.

Comandantul navei a contactat miercuri seara autorităţile portuare malteze pentru a le solicita ajutorul în cazul unui marinar filipinez ce prezenta simptome similare Ebola.

Malta a decis însă să interzică navei să se apropie de zona sa de coastă şi a trimis o navă de război pentru a se asigura că nu pătrunde în apele sale teritoriale.

Estimând că decizia sa a fost 'corectă din punct de vedere moral şi legal', premierul maltez Joseph Muscat a afirmat într-o conferinţă de presă că, deşi dreptul internaţional obligă la acordarea de sprijin, există excepţii atunci când securitatea unei ţări este în joc.

"Noi nu cunoaştem amploarea situaţiei şi ar putea fi vorba despre o alarmă falsă. Însă noi nu ne punem în pericol sistemul nostru de sănătate", a mai spus el.

Potrivit premierului, nava se găsea la 83 de mile marine de Malta şi la doar 40 de mile marine de Sicilia când a cerut ajutor.

Contactată de AFP, garda de coastă, marina şi Ministerul Sănătăţii italiene au afirmat că nu au nicio informaţie despre această navă. 

×
Subiecte în articol: ebola malta