x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mandat de arestare pe numele preşedintelui Guatemalei, acuzat de corupţie

Mandat de arestare pe numele preşedintelui Guatemalei, acuzat de corupţie

03 Sep 2015   •   09:47
Mandat de arestare pe numele preşedintelui Guatemalei, acuzat de corupţie
Sursa foto: jinga80/Getty Images/iStockphoto

Justiţia din Guatemala a emis miercuri un mandat de arestare pe numele preşedintelui Otto Pérez, acuzat de corupţie şi privat de imunitate, cu numai câteva zile înainte de alegerile generale din această ţară, relatează AFP.

'Mandatul de arestare împotriva preşedintelui a fost autorizat' de judecătorul Miguel Angel Galvez, care se ocupă de acest dosar, a anunţat Julia Barrera, purtătoare de cuvânt a parchetului.

Preşedintelui conservator, un general în rezervă în vârstă de 64 de ani, la putere din 2012, i s-a ridicat marţi imunitatea în urma unui vot în unanimitate al parlamentului, o măsură inedită în istoria Guatemalei şi salutată de o mare parte dintre cetăţeni.

De marţi seara, justiţia i-a interzis preşedintelui să părăsească teritoriul ţării. Miercuri, Curtea Constituţională a confirmat începerea urmăririi penale, respingând recursul depus de preşedinte pentru suspendarea procedurii.

Potrivit legii din Guatemala, preşedintele poate rămâne la post chiar dacă îşi pierde imunitatea şi face obiectul unor urmăriri penale, cu excepţia cazului în care un judecător decretează plasarea sa în detenţie provizorie, caz în care ar fi destituit şi înlocuit de vicepreşedinte său, Alejandro Maldonado.

În acest dosar, fosta vicepreşedintă Roxana Baldetti, care a demisionat în mai, se află deja în detenţie provizorie.

Otto Pérez este acuzat de parchet şi de Comisia internaţională a ONU împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG) că a condus un sistem de corupţie în sistemul vamal, cu funcţionari care au primit mită pentru a scuti de taxe anumite importuri.

Agerpres

×