x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manevre ruse la graniţa cu Ucraina. Ministrul ucrainean de Interne: Operaţiunea antiteroristă în sud-est nu a fost suspendată

Manevre ruse la graniţa cu Ucraina. Ministrul ucrainean de Interne: Operaţiunea antiteroristă în sud-est nu a fost suspendată

25 Apr 2014   •   08:41
Manevre ruse la graniţa cu Ucraina. Ministrul ucrainean de Interne: Operaţiunea antiteroristă în sud-est nu a fost suspendată

Tensiunea continuă să fie ridicată vineri în Ucraina, la o zi după ofensiva forţelor regulate ucrainene împotriva separatiştilor în estul ţării, denunţată de Rusia ca o 'crimă împotriva propriului popor'. În replică, Moscova a lansat noi manevre în apropiere de graniţa ucraineană, iar mass-media au anunţat că autorităţile de la Kiev ar fi suspendat operaţiunea antiteroristă de teama unei intervenţii militare ruse, comentează Ria Novosti, potrivit Agerpres.

'Nu este adevărat', susţine ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov, dezminţind oprirea ofensivei armatei ucrainene împotriva bastioanelor militanţilor proruşi din sud-estul Ucrainei, la Slaviansk, Krematorsk, Mariupol.

'Nu a intervenit nicio suspendare a operaţiunii antiteroriste din cauza ameninţării cu o eventuală invazie a forţelor ruse pe teritoriul Ucrainei, aşa cum s-au grăbit să afirme mai multe mass-media', a afirmat Avakov, citat agenţia amintită de presă.

'Operaţiunea continuă. Teroriştii ar trebui să aibă grijă clipă de clipă. Civilii, în schimb, nu au de ce să se teamă', a scris ministrul ucrainean pe pagina sa de Facebook. El a indicat că, în acest moment, în ofensiva armatei ucrainene sunt implicate forţe nesemnificative ale Centrului de combatere a terorismului de pe lângă SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

Pe de altă parte, Rusia a avertizat că va convoca de urgenţă o reuniune a Consiliului de Securitate în cazul în care Ucraina va continua să utilizeze forţa în sud-estul ţării, a anunţat joi seara ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-1.

Mai mult, Ciurkin a declarat că în cazul evoluţiei situaţiei după ce mai rău scenariu în sud-estul Ucrainei, conducerea superioară a Rusiei ar putea să facă uz de permisiunea acordată de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) şi să intervină cu trupe pe teritoriul Ucrainei.

Joi dimineaţă, trupele ucrainene au relansat operaţiunea specială la Slaviansk (est), unul din fiefurile militanţilor proruşi care pledează pentru federalizarea ţării. Confruntările, care au avut totuşi un caracter local - schimburi de focuri, ocuparea unor posturi de control - s-au soldat cu între unu şi cinci morţi, precum şi un număr neprecizat de răniţi, cifrele diferind de la o sursă la alta.

×
Subiecte în articol: ucraina manevre militare federatia rusa