x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manuscrisul controversat al marchizului de Sade a revenit la Paris. Istoria HALUCINANTĂ a unei cărţi interzise

Manuscrisul controversat al marchizului de Sade a revenit la Paris. Istoria HALUCINANTĂ a unei cărţi interzise

19 Apr 2014   •   13:50
Manuscrisul controversat al marchizului de Sade a revenit la Paris. Istoria HALUCINANTĂ a unei cărţi interzise

Manuscrisul "Les Cent Vingt Journées de Sodome", scris de Sade în închisoarea Bastilia în 1785, care a fost ascuns, furat, vândut, disputat în justiţie între Elveţia şi Franţa şi, în cele din urmă, vândut cu 7 milioane de euro, a revenit la Paris, în anul bicentenarului morţii "divinului marchiz".

"Acest manuscris excepţional, furat în 1982, căutat de Interpol şi disputat de două familii, s-a întors în sfârşit în Franţa, la capătul unei istorii rocamboleşti. Am avut însă nevoie de trei ani de negocieri aprige", a declarat noul său proprietar, Gérard Lhéritier, preşedintele fondator al companiei Aristophil şi al Muzeului Scrisorilor şi Manuscriselor din Franţa, o instituţie privată.

Potrivit AFP, acest om de afaceri francez a plătit 7 milioane de euro pentru acel document original mult căutat al marchizului de Sade (1740 - 1814), care a devenit unul dintre cele mai scumpe trei manuscrise conservate în Franţa. El este asigurat pentru 12 milioane de euro la compania de asigurări Lloyds.

Ruloul autograf al acestei opere legendare, un catalog de perversiuni sexuale de o violenţă incredibilă, redactat fără ca paznicii lui să fie la curent de către un Sade încarcerat, a fost repatriat de curând de la Geneva. Aflat într-o stare de conservare perfectă, documentul va fi prezentat publicului larg la Institutul scrisorilor şi manuscriselor din Paris, începând din luna septembrie.

Gérard Lhéritier l-a cumpărat de la Serge Nordmann, fiul colecţionarului elveţian Gérard Nordmann. "O parte din suma de 7 milioane de euro a revenit familiei Nordmann, deţinătoarea legală a ruloului, potrivit justiţiei elveţiene, iar restul i-a revenit lui Carlo Perrone, moştenitorul lui Nathalie de Noailles, proprietara legitimă a manuscrisului, potrivit justiţiei franceze", a explicat actualul proprietar.

Citește mai multe aici

×