x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie ar putea rămâne fără băutură de Crăciun

Marea Britanie ar putea rămâne fără băutură de Crăciun

29 Noi 2021   •   11:00
Marea Britanie ar putea rămâne fără băutură de Crăciun

Magazinele din Regatul Unit ar putea rămâne fără vin și alte băuturi înainte de Crăciun, în condițiile în care nu există suficienți șoferi pentru a face livrările, scrie CNN.

Avertismentul a fost făcut într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută de Asociația britanică a comerțului cu vin și băuturi spirtoase (WTSA) secretarului britanic al transporturilor, Grant Shapps. Scrisoarea a fost semnată de 48 de membri ai asociației industriale, inclusiv de producătorii de șampanie și coniac Moet Hennessy, deținut de LVMH (LVMHF), și Laurent-Perrier.

"Aceasta este o problemă urgentă pentru afacerile noastre și este imperativ ca guvernul să ia măsuri imediate pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei lipsei de șoferi înainte de perioada Crăciunului", se arată în scrisoare.

Industria dorește ajutor pentru o mai bună direcționare a mărfurilor din porturi, precum și actualizări mai regulate din partea guvernului cu privire la rapiditatea cu care procesează testele și permisele de conducere pentru vehiculele grele de marfă.

De asemenea, scrisoarea a îndemnat guvernul să prelungească cu un an un program de vize temporare care permite șoferilor din străinătate să acopere deficitul pe termen lung. Programul de trei luni urmează să expire la 28 februarie anul viitor.

"Vedem deja întârzieri majore în ceea ce privește termenele de livrare a vinurilor și băuturilor spirtoase, ceea ce duce la creșterea costurilor și limitează gama de produse disponibile pentru consumatorii britanici", a declarat Miles Beale, directorul executiv al WSTA, într-o declarație.

În 2019, 54% dintre adulții din Anglia au declarat că au consumat alcool cel puțin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu realizat de parlamentul britanic.

Asociația industriei băuturilor a declarat că pentru unii dintre membrii săi este nevoie de până la cinci ori mai mult timp pentru a importa vin și băuturi spirtoase decât în urmă cu un an. De asemenea, asociația a mai spus că majorarea costurilor a fost transferată importatorilor prin faptul că transportatorii de mărfuri au fost nevoiți să plătească mai mult pentru șoferii care erau mai puțini.

Guvernul britanic a precizat într-o declarație că nu se așteaptă la perturbări în aprovizionarea cu alcool în acest Crăciun.

"Guvernul a acționat rapid pentru a face față provocărilor din lanțurile noastre de aprovizionare, care au fost provocate de presiunile globale, inclusiv pandemia și lipsa internațională de șoferi de camion", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Lipsa șoferilor de camioane a provocat o criză a carburanților la începutul acestui an, cu multe benzinării închise și cozi lungi la cele care au fost suficient de norocoase pentru a se aproviziona. În septembrie, guvernul britanic a desfășurat cisterne de combustibil ale armatei pentru a acoperi lacunele în aprovizionarea cu combustibil.

De asemenea, supermarketurile se străduiesc de luni de zile să își țină rafturile complet aprovizionate, pe fondul unei crize a lanțului de aprovizionare cauzate de pandemie și a lipsei de muncitori, cauzată parțial de ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Unii lucrători din UE au plecat după Brexit, iar fermele, fabricile de procesare a alimentelor și companiile de transport rutier nu mai pot recruta din Uniunea Europeană din cauza noilor norme britanice privind imigrația.

Guvernul a emis 5.000 de vize temporare pentru șoferii străini, dar Asociația britanică de transport rutier de mărfuri a declarat că Marea Britanie are nevoie de încă 100.000 de șoferi pentru a satisface cererea.

Fermierii, bancherii, comercianții cu amănuntul, firmele de logistică și restauratorii au avertizat guvernul în ultimele luni că regulile mai stricte privind imigrația, instituite după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, le îngreunează găsirea de lucrători și menținerea în funcțiune a afacerilor lor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fara bautura