x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marii consumatori de energie din Europa își reduc producția din cauza scumpirilor

Marii consumatori de energie din Europa își reduc producția din cauza scumpirilor

25 Dec 2021   •   14:25
Marii consumatori de energie din Europa își reduc producția din cauza scumpirilor

Unii dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa își reduc producția, avertizând că scumpirea prețurilor la energie și gaze ar putea duce la creșterea costurilor de producție și ar afecta competitivitatea, scrie Financial Times.

Compania Alvance din Dunkerque, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, și-a redus producția cu aproape 4% de la începutul lunii decembrie, deoarece întreruperile mai multor centrale nucleare au dus la creșterea prețurilor la electricitate în Franța.

Nyrstar, producătorul de zinc deținut de traderul de mărfuri Trafigura, a declarat că va închide o topitorie de 150.000 de tone pe an din Auby, în nordul Franței, după Crăciun, din cauza prețurilor record la energie electrică.

Compania, care a redus producția în trei locații din Franța, Belgia și Olanda din cauza creșterii costurilor cu energia, a declarat că se așteaptă ca prețurile ridicate să continue.

"Electricitatea reprezintă 35% din costurile noastre fixe, ceea ce este enorm", a declarat Xavier Constant, directorul topitoriei, la radio France Info în această săptămână. Închiderea va dura cel puțin două luni.

Prețurile europene la gaze au sărit la noi recorduri, pe fondul rredducerii importurilor rusești.

Gazul care urmează să fie livrat în Europa luna viitoare, care se tranzacționa deja la niveluri record, a sărit la începutul săptămânii cu peste 20%, închizând la 181 de euro pe megawat oră.

Unii siderurgiști britanici își opresc producția atunci când prețurile la electricitate cresc, potrivit organismului comercial UK Steel.

Bancherii au declarat că telefoanele lor au "sunat insistent", traderii solicitând linii de credit suplimentare pentru a acoperi pozițiile de tranzacționare în gaze naturale și GNL.

Marii comercianți de mărfuri folosesc instrumente derivate pentru a acoperi contractele împotriva fluctuațiilor de preț și pentru a asigura marjele. Acest lucru implică, de obicei, vânzarea de contracte futures legate de TTF, prețul cu ridicata al gazelor naturale în Europa.

Gazul este utilizat pentru a genera energie electrică și este folosit direct pentru fabricarea unor produse precum îngrășăminte și materiale plastice. Deși majoritatea marilor companii au încheiat contracte de furnizare pe termen lung, există îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că o creștere susținută a prețurilor ar putea submina competitivitatea companiilor.

Pe lângă creșterea prețurilor la energie, care au crescut de patru sau cinci ori în ultimele luni, companiile se confruntă cu prețuri mai mari la carbon, care s-au triplat de la începutul anului.

Aceste creșteri i-au determinat pe unii dintre cei mai mari consumatori de energie din blocul comunitar, inclusiv producătorii de oțel, ciment și îngrășăminte, să solicite mai des guvernelor să abordeze problema "prețurilor insuportabil de ridicate la energie".

Jacob Hansen, directorul general al Fertilizers Europe, a declarat că "politicienii nu au înțeles cu adevărat cât de gravă este situația".

"Piața energiei nu funcționează pentru Europa... . Mă îngrijorează prețurile [la gaz] acum, deoarece multe uzine au revenit din nou la producție după întreținere. Cred că se vor gândi din nou la ceea ce fac".

 

×
Subiecte în articol: energie scumpiri