x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marii deponenţi la principala bancă din Cipru, pierderi de până la 60%. Ce se întâmplă cu sucursala din România

Marii deponenţi la principala bancă din Cipru, pierderi de până la 60%. Ce se întâmplă cu sucursala din România

30 Mar 2013   •   22:58
Marii deponenţi la principala bancă din Cipru, pierderi de până la 60%. Ce se întâmplă cu sucursala din România

Marii deponenţi la principala bancă din Cipru ar putea fi obligaţi să accepte pierderi de până la 60%, mult mai mult decât s-a estimat iniţial în cadrul pachetului de salvare european pentru a salva ţara de la faliment, au declarat sâmbătă oficiali, citaţi de Associated Press şi agenţia CNA.

Depozitele de peste 100.000 de euro /128.000 dolari/ la Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Într-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponenţii ar putea pierde de asemenea încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii determină că este necesar pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile.
                   
Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "îngheţate temporar din motive de lichidităţi", dar continuând să acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrală.
                   
Economiile convertite în acţiuni bancare ar permite, teoretic, deponenţilor să-şi recupereze în cele din urmă pierderile. Dar acţiunile deţin în prezent o valoare mică şi este incert când anume acţiunile vor recâştiga o valoare egală cu pierderile deponenţilor, notează AP.
                   
Legile de urgenţă adoptate săptămâna trecută permit autorităţilor cipriote să ia aceste măsuri.
                   
Ministrul cipriot al finanţelor Michalis Sarris a declarat că măsurile au fost luate pentru a pune Bank of Cyprus pe o bază solidă.
                   
"Am suferit o lovitură serioasă, fără îndoială... dar acum avem o bancă ce este reformată şi gata să-şi asume rolul în economia cipriotă", a declarat el, citat de agenţia de stat Cyprus News Agency /CNA/.

Continuarea articolului, aici.



×
Subiecte în articol: bancă cipru