x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măsuri post-Brexit: Frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va fi întărită

Măsuri post-Brexit: Frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va fi întărită

30 Dec 2020   •   20:57
Măsuri post-Brexit: Frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va fi întărită

Frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va fi întărită ca urmare a Brexit-ului, astfel că poliția va intensifica măsurile de patrulare, scrie Financial Times. 

Măsura a fost anunţată în contextul în care Guvernul Micheál Martin le-a cerut companiilor să se pregătească pentru noile reglementări vamale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Guvernul Irlandei a avertizat că există riscul producerii de coloane la frontiera maritimă, în principal în Portul Dublin.

Acordul Brexit şi cel post-Brexit nu prevăd controale vamale la frontiera terestră dintre Irlanda, stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, astfel încât să nu fie afectat Acordul de pace, care prevede libera circulaţie dar vor fi necesare patrule pentru evitarea activităţilor organizaţiilor infracţionale la frontiera dintre Marea Britanie şi UE.

În acest context, Poliţia irlandeză (Garda) va crea zone de control.

"Suntem foarte conştienţi că orice schimbare are potenţialul de a face grupurile de crimă organizată să profite. Persoanele care locuiesc în zona frontierei terestre de aproximativ 500 de kilometri vor observa o prezenţă intensă a poliţiei în următoarele zile. Agenţii de poliţie nu vor fi poziţionaţi la frontieră, nu vor fi posturi permanente de control sau infrastructură de pază", a declarat comisarul irlandez Liam Geraghty.

Marea Britanie nu va mai fi parte a spaţiului comunitar european de la 1 ianuarie 2021. Relaţiile comerciale, fiscale şi bugetare, transporturile, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare sunt prevăzute în Acordul post-Brexit.

Cetăţenii UE și ai Regatului Unit vor avea nevoie de viză pentru a munci sau a studia pe teritoriul celeilalte părți.

Mediafax

×
Subiecte în articol: post brexit Irlanda