x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe May, optimistă în privința Brexit 

May, optimistă în privința Brexit 

15 Oct 2017   •   09:13
May, optimistă în privința Brexit 
Sursa foto: jmiks/Getty Images/iStockphoto

Premierul britanic Theresa May a declarat, miercuri, în fața parlamentului de la Londra, că guvernul ei și Uniunea Europeană sunt „foarte aproape” de un acord asupra statutului cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit, relatează agențiile Reuters și EFE.

Theresa May a ținut să adauge, însă, că, în cazul în care un astfel de acord nu se va concretiza, atunci executivul britanic va încerca să ajungă la înțelegeri separate cu statele din blocul comunitar. May a amintit, de asemenea, că orice acord trebuie să țină cont de principiul reciprocității, adică să-i aibă în vedere și pe rezidenții britanici aflați în țările blocului comunitar. Intervenția ei, în sesiunea săptămânală de întrebări adresate premierului în Camera Comunelor, survine în timp ce la Bruxelles continua a cincea rundă de negocieri privind Brexitul, rundele anterioare încheindu-se fără progrese majore din cauza condițiilor reciproce greu de acceptat de fiecare dintre părți. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziție, înainte să fie stabilite condițiile separării Marii Britanii de UE, în special „factura” Brexitului, drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. De cealaltă parte, Londra insistă că aceste negocieri trebuie purtate în paralel și acuză blocul comunitar că dă dovadă de inflexibilitate. În altă ordine de idei, premierul britanic a evitat, miercuri, să precizeze dacă ar vota pentru Brexit la un eventual nou referendum pe această temă, transmite Reuters.

Theresa May a sprijinit rămânerea Marii Britanii în UE la referendumul din iunie 2016, dar și-a asumat un rol discret în campanie. Ea a devenit prim-ministru, după demisia lui David Cameron, susținător, la rândul său, al rămânerii în UE.

×
Subiecte în articol: Theresa May