x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicii slovaci se pregătesc să demisioneze în masă

Medicii slovaci se pregătesc să demisioneze în masă

de Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2011   •   17:45

Spitalele slovace se pregateau luni pentru a face fata unei demisii, la 1 decembrie, a circa 2.000 de medici nemultumiti de nivelul scazut al veniturilor lor si de conditiile dificile de munca, relateaza AFP.

"Dintre cei 2.400 de medici care si-au inaintat demisiile initial, mai putin de 2.000 au amenintat ca vor inceta lucrul la 1 decembrie', a anuntat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Katarina Zollerova.

Guvernul slovac se va reuni luni seara pentru a evoca situatia si eventual pentru a decreta o stare de urgenta, pentru a-i obliga pe medici sa continue sa munceasca. "Sistemul de sanatate slovac este pe care de a se prabusi, chiar daca fara o plecare in masa a medicilor', a spus pentru AFP vice-presedintele Asociatiei Sindicatelor Medicale. "Spitalele nu au suficiente efective, nu sunt suficienti medici tineri, pentru ca munca nu este atractiva pentru tineri. O treime dintre studentii la Medicina nu vor sa ramana in Slovacia dupa ce au obtinut diploma de absolvire', a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, salariul mediu lunar al unui medic tanar in Slovacia variaza intre 550 si 600 de euro, iar cel al unui specialist experimentat, intre 1.000 si 1.200 de euro.

Ministerul a propus o crestere medie de 300 de euro pe luna, dar sindicatele solicita ca salariile medicilor sa fie de 1,5 pana la 3 ori salariul mediu din Slovacia (760 de euro), potrivit pregatirii si experientei lor. "Orice crestere dincolo de suma propusa, de 300 de euro, ar fi o masura populista si iresponsabila', a declarat ministrul Sanatatii.

×