x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mercedes de lux, folosit de Adolf Hitler, vândut la licitație

Mercedes de lux, folosit de Adolf Hitler, vândut la licitație

27 Dec 2017   •   21:00
Mercedes de lux, folosit de Adolf Hitler, vândut la licitație

Un automobil Mercedes de lux, folosit de Adolf Hitler în timpul deplasărilor sale prin Germania, va fi vândut la licitaţie pe 17 ianuarie, în Arizona, a anunţat casa de licitaţii Worldwide Auctioneers, conform AFP. 

Vehiculul, care poate atinge viteza de 160 km/oră, este un Mercedes-Benz 770K Grosser, supranumit ''super Mercedes'', şi a fost un puternic instrument de propagandă în timpul celui de-al Treilea Reich. A fost utilizat de către Hitler în timpul unei parade triumfale la Berlin după capitularea Franţei în 1940 şi cu ocazia unei vizite a dictatorului italian Benito Mussolini. Automobilul este unul dintre singurele patru exemplare de acest tip construite în 1939. 

După ce Aliaţii au cucerit mai mult teren în Europa la finalul conflictului, maşina a fost capturată în Franţa de către armata americană care, ignorându-i provenienţa, a atribuit-o parcului auto al poliţiei militare. 

După terminarea războiului, automobilul Mercedes a fost cumpărat de o persoană fizică în Belgia, după care a fost în posesia unei asociaţii de veterani din Virginia, înainte să se întoarcă în Europa începând cu anul 2002. 

Casa de licitaţii Worldwide Auctionneers nu a dat publicităţii numele proprietarului actual al vehiculului. Mercedes-ul va fi vândut la licitaţie pe 17 ianuarie, în oraşul Scottsdale, din statul Arizona, iar o sumă echivalentă cu 10% din încasări va fi donată unor campanii de educare despre nazism şi Holocaust.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: adolf hitler Mercedes licitatie