x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel va cere în Consiliul Europei drept de veto asupra bugetelor statelor membre UE

Merkel va cere în Consiliul Europei drept de veto asupra bugetelor statelor membre UE

18 Oct 2012   •   19:36
Merkel va cere în Consiliul Europei drept de veto asupra bugetelor statelor membre UE
Sursa foto: JULIEN WARNAND/EPA

Cancelarul german, Angela Merkel va solicita la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de toamnă, acordarea dreptului de veto la adresa bugetelor statelor membre.

Cu doar câteva ore înainte de debutul lucrărilor, Merkel a declarat că ar trebui să i se acorde comisarului european pentru Economie atribuţii clare de intervenţie în cazul în care bugetele naţionale vor încălca normele stabilite prin Tratatul de stabilitate fiscală.

Analiştii sunt de părere că propunerea va fi puternic contestată, orice creştere a competenţelor Comisiei Europene nefiind pe placul mai multor state membre.

Însuşi preşedintele francez. Francoise Hollande a declarat că această propunere nu figurează pe ordinea de zi a Consiliului, care se va axa pe adoptarea Uniunii bancare, în care Banca Central Europeană ar urma să deţină un rol cheie.

Chiar şi acest punct este de aşteptat să stârnească multe controverse, Marea Britanie, principalul centru financiar al Europei, dorind să obţină asigurări referitoare la protecţia influenţei Bank of England.

De asemenea, în contradicţie se vor afla şi cele nouă state non-euro, inclusiv România, care luna trecută a solicitat includerea în uniunea bancară, în condiţiile în care 85 la sută din sectorul bancar autohton este apanajul instituţiilor financiare din zona euro.

×