x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mesajul lui Putin pentru Obama, de Ziua Națională a SUA: Relaţia Rusia-SUA, cheia stabilităţii în lume

Mesajul lui Putin pentru Obama, de Ziua Națională a SUA: Relaţia Rusia-SUA, cheia stabilităţii în lume

04 Iul 2015   •   16:16
Mesajul lui Putin pentru Obama, de Ziua Națională a SUA: Relaţia Rusia-SUA, cheia stabilităţii în lume
Sursa foto: CHRISTOPHE ENA / POOL/EPA/Intact Images

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a adresat sâmbătă omologului său american Barack Obama, cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii, un mesaj în care subliniază că relaţiile dintre ţările lor sunt cheia stabilităţii în lume, şi cheamă la dialog bazat pe 'egalitate şi respect reciproc', transmite AFP.

Relaţiile dintre cele două state sunt 'un factor-cheie pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în lume, în pofida diferendelor actuale', a declarat liderul de la Kremlin în mesajul său.

'Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt capabile să găsească soluţii la problemele internaţionale cele mai dificile şi să contracareze în manieră eficace ameninţările şi provocările din lume', prin 'dialogul asupra principiilor de egalitate şi de respect reciproc faţă de interesele fiecăruia', a scris Vladimir Putin, în telegrama dată publicităţii de Kremlin.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA se află la cel mai coborât nivel de la sfârşitul Războiului Rece, din cauza conflictului din estul separatist al Ucrainei. SUA şi UE au instituit o serie de sancţiuni, inclusiv economice şi financiare, împotriva Moscovei, acuzată de Kiev şi de Occident de agresiune în Ucraina prin trimiterea de trupe şi echipamente militare în sprijinul separatiştilor proruşi, acuzaţii pe care Rusia le respinge categoric.

Vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, preşedintele Putin a declarat că Rusia trebuie să-şi adapteze strategia de securitate naţională având în vedere provocările existente. Consiliul rus de Securitate a fost convocat după ce SUA şi-au prezentat noua strategie militară, în care Federaţia Rusă este calificată drept 'stat revizionist'.

Sursa - Agerpres

×