x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mexic: Cand preotii lupta impotriva crimei organizate

Mexic: Cand preotii lupta impotriva crimei organizate

22 Feb 2018   •   11:57
Mexic: Cand preotii lupta impotriva crimei organizate

Cand 15 barbat au navalit in timpul slujbei, cerand binecuvantarea, parintele mexican Jesus Mendoza le-a cerut ca, inainte de toate, sa lase armele afara. "Atata timp cat pastrati armele, nu veti avea binecuvantare", a lansat preotul in biserica sa, situata in statul Guerrero, din sudul Mexicului.

 

Dupa ce barbatii au scapat de arme, parintele a pronuntat o rugaciune de pace: "Atinge inimile celor care uita ca suntem frati si care cauzeaza suferinta si moarte". Un incident care dezvaluie complexitatea muncii preotilor in zonele controlate de crima organizata, din aceasta tara majoritar catolica.

La inceputul lunii februarie, doi dintre ei au fost impuscati in plina strada, ridicand la 21 numarul slujitorilor Bisericii ucisi sub guvernul condus de Enrique Pena Nieto, potrivit cifrelor oficiale. Dupa aceasta dubla crima, episcopul diocezei Chilpancingo, Salvador Rangel, a recunoscut ca, pentru a mentine pacea in Guerrero, a intrat in dialog cu crima organizata.

"Incerc sa previn si mai multe pierderi de vieti omenesti", s-a justificat el, intr-un discurs care vine in contradictie cu razboiul frontal purtat in ultimii ani de autoritatile statului. Ingrijorarile sale izvorasc dintr-o realitate sumbra: in 2017, an record pentru asasinate la nivel national, in statul Guerrero s-au comis 2.318, cea mai ridicata cifra din intreaga tara.

Pentru parintele Jesus Mendoza, care a petrecut doua decenii in fruntea unei biserici din violentul port Acapulco, reactia este o "tactica a disperarii". Martor al degradarii situatiei, preotul a demarat, in urma cu opt ani, un program de ingrijire si sustinere a victimelor crimei organizate. Un efort care, desigur, nu a redus gradul de violenta din zona. In schimb, oamenii s-au simtit mai protejati.

"Cred insa ca a fost prea mult pentru un singur om. Emotiile m-au coplesit, m-au daramat", recunoaste acest barbat de 65 de ani. A zacut cinci luni, pierzandu-si vederea la unul dintre ochi. "Acest context mi-a distrus sanatatea", a explicat Mendoza. Dar si-a reluat activitatea.

"Cand oamenii intra in parohia mea, ma gandesc sa Dumnezeu i-a condus la mine. Si ca trebuie sa ma ocup de ei. Au nevoie de ajutor spiritual si profit de situatie pentru a-i ajuta sa inteleaga", spune parintele.

×