x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihail Kalashnikov, înmormântat cu onoruri militare lângă Moscova

Mihail Kalashnikov, înmormântat cu onoruri militare lângă Moscova

27 Dec 2013   •   16:24
Mihail Kalashnikov, înmormântat cu onoruri militare lângă Moscova

Rusia i-a adus vineri un ultim omagiu lui Mihail Kalaşnikov, inventatorul legendarei puşti de asalt sovietice AK-47, decedat luni la vârsta de 94 de ani, care a fost înmormântat cu onoruri într-un memorial militar din apropiere de Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a depus un buchet de trandafiri roşii la sicriul celui mai celebru proiectant rus de arme. Sicriul, acoperit cu drapelul naţional al Rusiei, a fost instalat încă de dimineaţă într-o imensă sală a complexului. Pe parcursul ceremoniei, garda de onoare a rămas alături de sicriu, înconjurat de jerbe de trandafiri şi garoafe.

Trei salve au fost apoi trase în aer cu un AK-47 în onoarea părintelui acestei arme automate, vândută în milioane de exemplare, care s-a bucurat de apreciere atât în cadrul trupelor regulate, cât şi în cel al gherilelor sau al banditismului, datorită simplităţii şi robusteţii sale.

Mihail Kalaşnikov a murit luni, ca urmare a unei boli îndelungate, la vârsta de 94 de ani, la Ijevsk, capitala Udmurtiei (Ural), la 1.300 kilometri est de Moscova, unde se află societatea de fabricare a armelor care-i poartă numele.

Aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin, au venit să-i aducă un omagiu lui Kalaşnikov la Ijevsk, după care sicriul cu corpul neînsufleţit a fost transportat la Moscova.

×