x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de agricultori spanioli cer ajutoare pentru a face față secetei

Mii de agricultori spanioli cer ajutoare pentru a face față secetei

07 Mar 2018   •   20:19
Mii de agricultori spanioli cer ajutoare pentru a face față secetei

Mii de agricultori veniţi din sud-estul Spaniei au defilat miercuri prin Madrid pentru a obţine ajutorul Guvernului şi a face faţă secetei care a lovit regiunea lor, botezată "grădina de legume a Europei", informează AFP. 

Zonele din jurul oraşelor Alicante, Murcia şi Almeria, unde tot timpul anului sunt produse fructe şi legume pentru întreaga Europă, sunt cele mai afectate de secetă. La nivel naţional, Spania cunoaşte una din cele mai grave secete de după 1980. 

"Fără apă în Levante, deşert şi şomaj. Apărăm grădina de legume a Europei", se putea citi pe o pancartă. 

"Ne-au redus apa cu 80%", susţine José Antonio Diaz, care conduce o întreprindere agricolă în regiunea Almeria, făcând referire la rezervele de apă care sunt aproape goale în sud-estul Spaniei. Diaz susţine că nu a putut să cultive decât 15-20% din producţia sa obişnuită de salată şi pepeni, adăugând că unii agricultori se gândesc să mute o parte din producţie în sudul Franţei, unde apa este mai abundentă. 

"În 39 de ani, nu am cunoscut un an atât de catastrofal", afirmă Pepe Rodriguez, un agricultor în vârstă de 59 de ani din regiunea Murcia. Acesta ar dori ca Guvernul de la Madrid să subvenţioneze desalinizarea apei de mare, o tehnologie foarte costisitoare, şi, pe termen lung, să pună la punct un sistem de transport al apelor fluviale din regiunea de nord, mai umedă, spre sud. 

Potrivit cifrelor oficiale publicate marţi, rezervele de apă din bazinele râurilor Jucar şi Segura, cele două fluvii principale care udă sud-estul Spaniei, sunt la 27,7% respectiv 17,6% din capacitate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: agricultura Spania seceta madrid