x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni au ieșit în stradă la Varșovia pentru a apăra independența justiției

Mii de oameni au ieșit în stradă la Varșovia pentru a apăra independența justiției

12 Dec 2015   •   16:24
Mii de oameni au ieșit în stradă la Varșovia pentru a apăra independența justiției

Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Varşovia pentru a denunţa "destructurarea democraţiei" în Polonia de către conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski aflaţi la putere de o lună, informează AFP.

Răspunzând apelului Comitetului de apărare a democraţiei (KOD), o mişcare civică spontană, şi susţinut de majoritatea partidelor de opoziţie, manifestanţii şi-au dat întâlnire în faţa sediului Tribunalului constituţional.

Tribunalul face obiectul unei serii de demersuri legislative ale Partidului lege şi justiţie (PiS) şi ale preşedintelui Andrzej Duda, denunţate ca "antidemocratice".

Cu pancarte cu mesajul "Libertate, egalitate, democraţie" şi cu drapele poloneze şi ale Uniunii Europene, protestatarii şi-au clamat ataşamentul pentru constituţie şi independenţa Tribunalului constituţional.

"Majoritate nu înseamnă dictatură", a declarat Mateusz Kijowski, iniţiator al KOD, în faţa manifestanţilor care urmează se se deplaseze la parlament şi palatul prezidenţial.

PiS şi şeful statului încearcă să introducă în Tribunalul constituţional judecători favorabili politicii lor şi ignoră decizii ale acestei instanţe legale supreme, notează AFP.

Tribunalul constituţional a respins mai multe prevederi ale unei legi votate de Parlament, în care PiS deţine majoritatea absolută.

Această lege vizează invalidarea alegerii a cinci judecători aleşi de parlamentul precedent, deci probabil favorabili liberalilor de la Platforma civică, apreciază France Presse. În locul lor au fost aleşi alţi cinci, parlamentari sau apropiaţi ai formaţiunii lui Jaroslaw Kaczynski, care au depus imediat jurământul în faţa preşedintelui Duda.

Aceste acţiuni au provocat o criză constituţională care cel mai probabil se va agrava şi nu se întrevede nicio soluţie pe termen scurt.

Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat crearea unui grup de lucru pentru reformarea tribunalului şi în special a modului de alegere a judecătorilor.

Manifestaţii de mai mică amploare care denunţă demersurile antidemocratice ale PiS au fost organizate sâmbătă în mai multe oraşe din Polonia.

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: protest varsovia justitie