x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul de Externe israelian: "Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile"

Ministrul de Externe israelian: "Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile"

de Agerpres    |    22 Iul 2014   •   20:13
Ministrul de Externe israelian: "Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile"
Sursa foto: wikipedia.org

Şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, pune la îndoială reuşita actualei runde de mediere internaţională, în condiţiile în care, în opinia sa, cererile pe care le formulează gruparea Hamas, la putere în Fâşia Gaza, în schimbul încetării atacurilor sale la adresa statului evreu, sunt unele 'inacceptabile', informează RIA Novosti.

Într-un interviu acordat unui post de radio local, Liberman constată existenţa unor numeroase divergenţe între participanţii la negocieri, care caută o formulă pentru încetarea confruntărilor. În numai două săptămâni, aceste confruntări au curmat viaţa a peste 600 de palestinieni şi 28 de israelieni.

'Condiţiile pe care le propune Hamas pentru încetarea focului sunt, din principiu, inacceptabile. Hamas vorbeşte despre deschiderea de puncte de trecere şi control în Rafah (la graniţa cu Egiptul), despre eliberarea teroriştilor din nou arestaţi (de Israel), după cazul Shalit (Gilad, soldat israelian capturat de palestinieni în 2006), cere permisiunea pentru construirea unui aeroport în Gaza', a detaliat ministrul de externe al Israelului.

De altfel, potrivit lui Lieberman, aceste condiţii sunt inacceptabile nu doar pentru Israel. 'De exemplu, nu văd deschidere din partea Egiptului pentru înfiinţarea de puncte de control la Rafah, conform cererilor Hamas', a spus şeful diplomaţiei israeliene.

Cu o săptămână în urmă, Israelul a acceptat iniţiativa mediatorilor egipteni, care le-au propus părţilor încetarea imediată şi necondiţionată a focului, cu negocieri ulterioare privind parametrii unei reconcilieri pe termen lung. Hamas a refuzat revenirea la statu-quo-ul de dinaintea războiului şi cere garanţii în vederea ridicării blocadei şi a eliberării camarazilor lor reţinuţi de israelieni în Cisiordania.

În încercarea de a stopa acţiunile militare, marţi a sosit la Tel Aviv secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban ki-Moon, care şi-a dedicat ultimele trei zile unor consultări cu reprezentanţi ai Qatarului, Kuweitului, Egiptului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP). În urma lui, potrivit mass-media, în Israel s-a putea deplasa secretarul de stat american John Kerry, aflat marţi la Cairo.

×
Subiecte în articol: razboi gaza negocieri pace Israel