x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doar un razboi al declaratiilor? Germania raspunde SUA!

Doar un razboi al declaratiilor? Germania raspunde SUA!

18 Mai 2018   •   10:02
Doar un razboi al declaratiilor? Germania raspunde SUA!

Daca Washington declara "America First", plasand propriile interese economice mai presus de ale celorlalti, Statele Unite trebuie să primeasca un răspuns pe măsură din partea Europei, este de parere ministrul economiei germane, Peter Altmaier.

 

Intervievat de televiziunea publica ARD, Altmaier a spus că SUA vor sa să blocheze construirea unui nou gazoduct între Rusia şi Germania, via Marea Baltică, pentru a-şi asigura pieţe pentru propriile gaze naturale lichefiate (LNG). 'Americanii dispun de o vasta reţea de terminale LNG din care obţin bani, dar LNG va fi considerabil mai scump decât gazele naturale tradiţionale, astfel că simpla blocare a Nord Stream-2 nu va garanta exporturi'', a apreciat Altmaier, un colaborator apropiat al cancelarului Angela Merkel.

Oficialul german a subliniat că Europa va răspunde cu fermitate la tentativele SUA de a-şi plasa interesele economice deasupra celor ale partenerilor europeni. ''SUA sunt prietenii şi partenerii noştri şi dorim să apărăm valorile noastre comune. Dar dacă este 'America First' şi americanii pun interesele lor înaintea intereselor celorlalţi, atunci trebuie să aştepte ca Europa să-şi definească propriile interese şi să lupte pentru ele'', a lansat ministrul german al economiei.

Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream-2 au inceput marţi în Germania. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, conducta va dubla capacitatea de transport a Nord Stream-1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze  ruseşti va ajunge direct în Germania fără a tranzita Ucraina.

AGERPRES

×