x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Momente de tensiune la Conferinţa de Securitate de la Munchen

Momente de tensiune la Conferinţa de Securitate de la Munchen

18 Feb 2018   •   14:52
Momente de tensiune la Conferinţa de Securitate de la Munchen

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminică Iranul în legătură cu orice agresiune, arătând un fragment prezentat ca o bucată dintr-o dronă care ar fi provenit din Siria, doborâtă săptămâna trecută deasupra teritoriului israelian.

 

"Nu testaţi determinarea Israelului!", a declarat Netanyahu la Conferinţa de Securitate de la Munchen, după care i-a adresat un mesaj ministrului iranian de externe Javad Zarif, arătând fragmentul de dronă. "Uitaţi un capăt de dronă iraniană! Domnul Zarif, îl recunoaşteţi? Ar trebui să îl recunoaşteţi, pentru că este al dumneavoastră!", a spus şeful guvernului israelian.

Netanyahu a lansat de asemenea un atac personal la adresa lui Zarif, acuzându-l că "minte cu elocvenţă". În replică, într-o declaraţie de presă susţinută mai târziu tot la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Javad Zarif a calificat drept un 'circ caricatural' intervenţia lui Netanyahu.

"Aţi asistat la un circ caricatural în această dimineaţă, care nu merită nici măcar onoarea unui răspuns", a spus şeful diplomaţiei iraniene.

Israelul afirmă că a doborât drona deasupra teritoriului său. Ca represalii, forţele aeriene israeliene au distrus baza din Siria de unde ar fi fost lansată drona. Totuşi, un avion F-16 israelian a fost doborât în cursul operaţiunii, o premieră după 1982, ceea ce a dus la raiduri împotriva unor presupuse ţinte siriene şi iraniene în Siria.

Această primă confruntare declarată între Israel şi Iran în Siria atrage temerea privind escaladarea conflictului, chiar dacă până acum cele două ţări par să îşi dorească evitarea unui război deschis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: munchen conferinta netanyahu Israel iran