x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene pentru securizarea Ghouta Orientală

Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene pentru securizarea Ghouta Orientală

22 Iul 2017   •   18:30
Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene pentru securizarea Ghouta Orientală

Ministerul Apărării rus a anunţat că Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene, în cadrul negocierilor de pace de la Cairo, privind securizarea enclavei Ghouta Orientală (periferia de est a Damascului), relatează AFP şi postul de televiziune Russia Today (RT). 

"Au fost semnate acorduri privind instituirea unei zone de 'dezescaladare' în enclava Ghouta Orientală" în apropiere de Damasc, a anunţat ministerul într-un comunicat. Aceste acorduri sunt rezultatul discuţiilor de la Cairo între oficiali ruşi şi reprezentanţi ai unor grupuri rebele moderate, a precizat ministerul. 

"Primul convoi umanitar în zona dezescaladare şi transportul răniţilor sunt aşteptate în zilele următoare", a adăugat ministerul. 

Totodată, precizează ministrul rus, au fost definite "frontierele" pentru zona care va fi securizată, precum şi locurile unde vor fi desfăşurate forţe însărcinate să asigure respectarea încetării focului. 

La începutul lunii iulie, în timpul discuţiilor multilaterale de la Astana (Kazahstan) la iniţiativa Moscovei, Ankarei şi Teheranului, a fost menţionată o posibilă desfăşurare de forţe de menţinere a păcii în patru zone - în regiunea Idleb, în provincia Homs, în enclava Ghouta Orientală şi în sudul ţării. În plus, Rusia şi Statele Unite au convenit, la summitul G20 de la Hamburg, o încetare a focului în trei provincii din sud-vestul Siriei. 

Potrivit Moscovei, o nouă reuniune este prevăzută pentru ultima săptămână a lunii august la Astana, între reprezentanţi ai Rusiei, Turciei, Iranului şi rebelii sirieni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Moscova siria ghouta orientala