x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova opreste avantul Moldovei

Moscova opreste avantul Moldovei

de Ana Ilie    |    25 Noi 2005   •   00:00
Moscova opreste avantul Moldovei

Ambitiile europene ale Moldovei, fie ele sincere sau calculate, pot afecta puternic relatiile cu Rusia. Un parlamentar rus a afirmat ca Moldova ar putea pierde statutul de partener strategic al Rusiei daca va pleda pentru integrarea in UE.

Andrei Kokosin, presedintele Comitetului pentru CSI al Dumei de Stat din Rusia, aflat intr-o vizita de trei zile la Chisinau, crede ca Moldova ar putea pierde statutul de partener strategic al Rusiei daca va continua sa pledeze pentru integrarea in UE.

VORBE MARI. Intr-o intrevedere cu Maria Postoico, vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau, Kokosin a declarat ca Moldova "trebuie sa-si stabileasca in primul rand vectorul strategic de dezvoltare, iar de acesta vor depinde viitoarele relatii ruso-moldovene".

Politicianul rus crede ca Bruxellesul si Moscova sunt doi poli complet opusi, iar stabilirea de relatii strategice de prietenie atat cu UE cat si cu Rusia este un lucru dificil, deoarece "Bruxellesul este un concurent al Moscovei".

El a oferit exemplul Poloniei, care a intrat in Uniunea Europeana la 1 mai 2004, si ale carei relatii cu Rusia au devenit mai reci si nu mai sunt de genul "prieteniei slavone de altadata".

PLANUL B. Exista si varianta in care Moldova se va orienta spre dezvoltarea relatiilor cu Rusia. In acest caz, crede parlamentarul rus, intre parti trebuie sa aiba loc un dialog serios pentru solutionarea problemelor existente. "Nu intentionam sa transformam Republica Moldova intr-un satelit, ci intr-un partener egal. Daca insa Chisinaul va alege UE, atunci relatiile moldo-ruse vor fi diferite", a avertizat el.

FARA UNIFICARE. In vreme ce Rusia isi face tot felul de ganduri cu privire la aspiratiile europene ale Chisinaului, presedintele moldovean Vladimir Voronin simte nevoia sa sublinieze ca Republica Moldova nu are nici o intentie de unificare cu Romania. Aceasta declaratie a fost facuta intr-un interviu acordat postului public de televiziune, potrivit paginii electronice a Itar-Tass. "Sunt doua state independente. Presedintele Romaniei si cu mine am cazut de acord ca Republica Moldova si Romania vor fi state independente si suverane in cadrul Uniunii Europene", a subliniat liderul de la Chisinau. Voronin a reactionat la afirmatiile facute recent de presedintele roman Traian Basescu, care sustine ca cele doua natiuni apartin aceluiasi grup etnic, cel roman. "Recensamantul populatiei de anul trecut din Republica Moldova a relevat ca 94% din populatia tarii se considera moldoveana, si nu romana", a subliniat Voronin.

NEAMUL DE PESTE PRUT
Intrebat ce crede despre sintagma: "Doua state - un singur popor", frecvent utilizata de oficialitatile romane atunci cand este vorba de Basarabia, Voronin a spus clar insa intr-o limba romana aproximativa: "Nu, asa sintagma pentru noi nu este acceptabila. Noi ne ducem in Europa asa cum suntem noi, moldovenii, cu statul nostru moldav. Si acolo ne intalnim asa cum sunt romanii cu statul roman. Si fara sintagme si fara chestii de-acestea". Cat despre limba in care urmeaza a fi redactat tratatul politic de baza cu Romania, Voronin pledeaza pentru gasirea unei solutii reciproc acceptabile: "Fiecare isi redacteaza tratatul in limba respectiva. Sunt si alte posibilitati de a pasi acest obstacol. Trebuie sa scriem asa ca sa fie normal pentru toti". (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

×
Subiecte în articol: externe moldova