x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova pică la pace cu francezii în problema navelor Mistral. Ce despăgubiri vor primi

Moscova pică la pace cu francezii în problema navelor Mistral. Ce despăgubiri vor primi

31 Iul 2015   •   13:51
Moscova pică la pace cu francezii în problema navelor Mistral. Ce despăgubiri vor primi
Acordul nu fusese confirmat vineri de Palatul Elysee

Contenciosul între Franţa şi Rusia a pus preşedinţia franceză într-o situaţie jenantă, divizată între interesele economice şi dorinţa de a obliga Rusia să-şi schimbe poziţia în criza ucraineană, relatează France Presse.

Moscova însă a anunţat un acord cu Parisul în problema spinoasă a navelor Mistral după luni de negocieri, Rusia urmând să primească 1,2 miliarde de euro ca despăgubire pentru nelivrarea de către Franţa a celor două portelicoptere contractate


'Negocierile sunt deja complet încheiate, totul a fost deja decis - şi calendarul, şi suma', a anunţat consilierul pentru cooperarea militară şi tehnică a preşedintelui rus, Vladimir Kojin, în declaraţii făcute joi seara pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Parisul trebuia să ramburseze Moscovei circa 1,16 miliarde de euro, potrivit unui calcul avansat de cotidianul rus Kommersant, care citează mai multe surse anonime.

Nici Palatul Elysee, nici societatea însărcinată cu exporturile de arme ruse Rosoboronexport, nici serviciile vicepremierului rus Dmitri Rogozin - cea mai înaltă autoritate pe probleme militare - nu au dorit să confirme pentru AFP declaraţiile făcute de Kojin şi informaţiile apărute în cotidianul Kommersant.

Dosarul Mistral - care tensionează relaţiile între cele două ţări de la anularea la sfârşitul lunii noiembrie de către Paris a vânzării celor două portelicoptere Mistral Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană - intrase de câteva luni în impas în chestiunea valorii despăgubirii în contul celor două nave.

Autorităţile ruse considerau până acum că suma sugerată de Franţa era insuficientă: Parisul s-a oferit să plătească 785 milioane de euro, dar Rusia nu a fost de acord, estimând cifra prejudiciului la 1,163 miliarde de euro.

Moscova a luat în calcul inclusiv cheltuielile pentru formarea profesională a 400 de marinari care urmau să formeze unul din echipaje, construcţia infrastructurii la Vladivostok (Extremul Orient rus), unde urma să aibă baza primul Mistral şi fabricarea a patru elicoptere de luptă.

O altă piatră de încercare în acest dosar: Rusia a refuzat orice acord de reexportare a navelor înainte de primirea despăgubirii, potrivit Kommersant, un aspect esenţial pentru Franţa, care plăteşte circa 5 milioane de euro lunar pentru întreţinerea Mistral.

×