x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova, "surprinsă" de afirmaţiile Parisului referitoare la misiunea OIAC

Moscova, "surprinsă" de afirmaţiile Parisului referitoare la misiunea OIAC

17 Apr 2018   •   19:12
Moscova, "surprinsă" de afirmaţiile Parisului referitoare la misiunea OIAC

 Diplomaţia rusă s-a declarat marţi 'foarte surprinsă' de afirmaţiile Ministerului de Externe al Franţei, care a acuzat Rusia şi Siria că obstrucţionează accesul inspectorilor Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în oraşul sirian Douma, scena unui recent presupus atac cu arme chimice, potrivit AFP. Între timp, canale media ruse informează că militarii ruşi au descoperit un depozit cu substanţe chimice la Douma, pe care îl atribuie rebelilor care până de curând controlau oraşul, conform RIA Novosti. 

'Poziţia Ministerului de Externe francez este foarte surprinzătoare', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă RIA Novosti. 

'În primul rând, Rusia s-a pronunţat pentru a trimite cât mai curând posibil o inspecţie OIAC' la Douma, a amintit ea. 'În al doilea rând, fără să fie organizatoarea acestei deplasări, partea rusă a oferit toată asistenţa necesară pentru ca aceasta să aibă loc', a adăugat ea. 'În al treilea rând, accesul inspectorilor a fost complicat de faptul că la Douma mai sunt încă luptători şi ONU doreşte garanţii suplimentare de securitate', a explicat Zaharova. 'În al patrulea rând, nu este clar de ce MAE francez vorbeşte în numele OIAC şi al inspectorilor. Dacă inspectorii ar fi avut probleme, ar fi făcut o declaraţie despre asta', a spus ea. 

Într-un comunicat, diplomaţia franceză a afirmat marţi că 'şi astăzi, Rusia şi Siria refuză în continuare accesul anchetatorilor la locul atacului, în timp ce aceştia au sosit în Siria la 14 aprilie'. 

MAE francez a apreciat că este 'foarte probabil ca probe şi elemente esenţiale să dispară' înainte de sosirea inspectorilor OIAC la locul presupusului atac din Douma. 

În acelaşi timp, ambasada rusă pe lângă OIAC a informat marţi că anchetatorii vor avea acces miercuri la acest loc, evocând 'probleme de securitate'. 

Kremlinul calificase luni ca 'fără fundament' acuzaţiile occidentale potrivit cărora Rusia ar împiedica accesul misiunii OIAC în Douma. 

Între timp, canalul de televiziune al armatei ruse 'Zvezda' a informat că militarii ruşi au descoperit la Douma un depozit de substanţe care pot fi folosite la producerea de arme chimice, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. 'Substanţele descoperite, precum thiodiglycol, dietanolamină sunt necesare pentru producerea de iperită (gaz muştar) şi iperită azotată', menţionează agenţia de presă citată, adăugând că la acest depozit a mai fost găsit un recipient cu clor, similar celui folosit de rebeli pentru a 'înscena' atacul cu arme chimice. 

Potrivit surselor ruse, depozitul a fost descoperit în subsolul unui imobil de locuit. Expertul rus în arme chimice, Aleksandr Rodionov, acest laborator era folosit de grupuri 'teroriste', care au controlat până recent oraşul.

AGERPRES

×