x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova 'verifică' legalitatea recunoaşterii independenţei statelor baltice! Lituania: 'O provocare'

Moscova 'verifică' legalitatea recunoaşterii independenţei statelor baltice! Lituania: 'O provocare'

30 Iun 2015   •   21:55
Moscova 'verifică' legalitatea recunoaşterii independenţei statelor baltice! Lituania: 'O provocare'

Procuratura Generală a Rusiei a început 'verificarea legalităţii recunoaşterii independenţei republicilor baltice' de către Consiliul de Stat al URSS în 1991, un demers ce survine în urma unei solicitări făcute în acest sens de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, informează marţi Interfax.

'Din punct de vedere juridic, recunoaşterea independenţei statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituţional', a declarat o sursă parlamentară rusă, citată sub rezerva anonimatului de agenţia menţionată.

Aceeaşi sursă a apreciat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei, amintind că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca 'ilegală' decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost ataşată la Ucraina, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. În comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat în martie anul trecut la Federaţia Rusă, se preciza că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă şi Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii în legătură cu structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

În acelaşi timp, sursa Interfax a fost de părere că răspunsul Procuraturii Generale la noua solicitare a deputaţilor ruşi trebuie să fie 'unul mai echilibrat'. 'Prin considerarea unor decizii cruciale ca fiind ilegale se poate merge prea departe - până la problema legalităţii creării URSS şi a altor state. Trebuie să se ţină cont nu numai de aspectul juridic, ci şi de cel politic', a afirmat sursa citată.

Anunţul privind examinarea de către Procuratura Generală a Rusiei a deciziei autorităţilor sovietice de a recunoaşte în 1991 independenţa statelor baltice - foste republici sovietice, în prezent membre ale UE -, a fost calificată în Lituania drept 'provocare'. ''Independenţa noastră a fost obţinută cu sângele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul să o ameninţe'', a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit newsru.com.

''Este cel puţin o provocare. De fapt, este o absurditate juridică, morală şi politică'', a declarat, la rândul său, ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius.

Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat însă că nu este la curent cu o astfel de solicitare. ''Nu am auzit de o astfel de cerere. Ştiu că avem relaţii diplomatice cu statele baltice, un tratat interstatal', a declarat ministrul rus, potrivit TASS.

De amintit că doi deputaţi din Rusia Unită, partidul aflat la putere la Moscova, anunţau la mijlocul lunii iunie că au adresat o scrisoare procurorului general rus Iuri Ceaika în care cereau examinarea legalităţii creării Consiliului de Stat al URSS, în septembrie 1991, cu trei luni înainte de dezmembrarea Uniunii Sovietice. 'Acest organism a luat decizii care au adus un enorm prejudiciu suveranităţii, securităţii naţionale şi capacităţii defensive a ţării', motivau deputaţii Rusiei Unite.

La 6 septembrie 1991, Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independenţa proclamată de Lituania, Letonia şi Estonia, fără a aduce amendamentele corespunzătoare Constituţiei Uniunii Sovietice.

Newsru.com notează că solicitarea parlamentarilor ruşi în privinţa 'legalităţii recunoaşterii independenţei' celor trei ţări baltice intervine pe fondul temerilor tot mai mari ale statelor de la Marea Baltică privind o posibilă agresiune din partea Rusiei.

Moscova consideră însă aceste temeri nefondate, preşedintele Vladimir Putin dând recent asigurări că Rusia 'nu are planuri agresive şi nu ameninţă pe nimeni în lume' şi că puterea sa militară este construită exclusiv în scop defensiv, mai scrie newsru.com

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: URSS Rusia Moscova lituania provocare