x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova vrea un "comandament comun" împotriva Statului Islamic, care să includă SUA, Franţa şi chiar Turcia

Moscova vrea un "comandament comun" împotriva Statului Islamic, care să includă SUA, Franţa şi chiar Turcia

25 Noi 2015   •   12:40
Moscova vrea un "comandament comun" împotriva Statului Islamic, care să includă SUA, Franţa şi chiar Turcia

Rusia ar lua în calcul 'constituirea unui comandament comun' împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care să includă Franţa, Statele Unite ale Americii şi chiar Turcia, în pofida creşterii tensiunii între Moscova şi Ankara, după ce un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, a încălcat spaţiul aerian al Turciei, a fost doborât de aviaţia turcă, după cum relatează miercuri AFP.

'Suntem gata (...) să planificăm împreună loviturile împotriva poziţiilor Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic) şi să formăm în acest scop un comandament comun cu Franţa, cu America, cu toate ţările care doresc să adere la această coaliţie', a declarat ambasadorul Rusiei la Paris, Aleksandr Orlov, într-o intervenţie la postul de radio Europe 1.

'Turcii, dacă doresc, sunt bineveniţi', a adăugat el.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat rezervele marţi, în cadrul întâlnirii cu omologul său francez, Francois Hollande, cu privire la posibilitatea cooperării cu Rusia şi crearea unei coaliţii lărgite din care să facă parte şi Moscova, ceea ce face ipotetică posibilitatea unei astfel de 'coaliţii' mari.

Până când nu va exista o 'schimbare strategică' din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, cooperarea va fi 'foarte dificilă', a avertizat în mod clar Obama.

Dacă prioritatea Rusiei 'este de a ataca opoziţia moderată (în Siria) care ar putea face parte din viitorul guvern sirian, Rusia nu va avea sprijinul coaliţiei noastre', a explicat liderul de la Casa Albă, evocând coaliţia internaţională din 65 de ţări care bombardează de mai mult de un an poziţii ale Statului Islamic în Siria şi Irak.

Washingtonul şi Parisul au reproşat Rusiei că şi-a concentrat atacurile aeriene împotriva opoziţiei moderate şi nu împotriva poziţiilor Statului Islamic, precum şi faptul că acordă sprijin preşedintelui Bashar al-Assad, a cărui plecare este dorită de către Occident.

Francois Hollande şi-a multiplicat săptămâna aceasta contactele la nivel înalt - urmând să aibă o întâlnire joi cu Vladimir Putin - în încercarea de a aduna o mare 'coaliţie' împotriva SI, care a revendicat atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

Speranţa creării unei astfel de coaliţii s-a diminuat marţi când avioane ale Turciei, ţară membră a NATO şi care face parte din coaliţia anti-SI, au doborât un aparat militar rus, care, potrivit Ankarei, a încălcat spaţiul aerian al Turciei dinspre frontiera cu Siria.

×