x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntenegru va fi invitat, miercuri, să adere la NATO

Muntenegru va fi invitat, miercuri, să adere la NATO

30 Noi 2015   •   18:00
Muntenegru va fi invitat, miercuri, să adere la NATO

Muntenegru va fi invitat miercuri de miniştrii de externe din statele membre NATO să adere la Alianţa Nord-Atlantică, informează luni AFP, citând surse diplomatice.

'Proiectul de declaraţie a fost aprobat de Consiliul Atlanticului de Nord', la nivel de ambasadori, a explicat un diplomat.

Decizia formală revine celor 28 de şefi de diplomaţii din statele Alianţei, care ar urma să adreseze oficial invitaţia miercuri, în cea de-a doua zi a reuniunii lor de la Bruxelles.

Aderarea va deveni efectivă în 'cel mult un an şi jumătate', după o fază de negocieri şi după ratificarea sa de către parlamentele naţionale ale ţărilor membre, a mai indicat diplomatul citat.

'Aceasta ar fi o decizie istorică, semnalând angajamentul nostru continuu în favoarea Balcanilor Occidentali şi politica noastră a porţilor deschise', a comentat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

'Muntenegru a făcut o bună parte din drumul pentru a se alătura familiei euro-atlantice', a mai afirmat Stoltenberg.

După separarea de Serbia şi proclamarea independenţei în 2006, Muntenegru, stat cu 63.000 de locuitori, a angajat un proces de apropiere de NATO. Demersul său a primit recent sprijinul Statelor Unite ale Americii.

Alte două state din regiune, Croaţia şi Albania, sunt cei mai noi membri ai NATO, la care au aderat în 2009.

Sursa - Agerpres

×
Subiecte în articol: muntenegru nato aderarea