x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Myanmar: Aung San Suu Kyi condamnată la 4 ani de închisoare

Myanmar: Aung San Suu Kyi condamnată la 4 ani de închisoare

10 Ian 2022   •   10:03
Myanmar: Aung San Suu Kyi condamnată la 4 ani de închisoare
Sursa foto: antena3

Fostul premier al Republicii Myanmar, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere anul trecut printr-o lovitură de stat care a impus dictatura militară, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru nerespectarea legilor anti pandemice şi importul ilegal de dispozitive de telecomunicaţii, scrie AFP.

Ea este președinta partidului Liga Naţională pentru Democraţie (LND) și laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991. 

Are 76  de ani, se află în arest la domiciliu și noua putere i-a intentat mai multe procese, fiind acuzată de corupţie şi încălcarea legii secretelor oficiale, ceea ce i-ar putea aduce condamnări de zeci de ani de închisoare. 

"Toată lumea ştie că aceste acuzaţii sunt false. Militarii utilizează această tactică a fricii pentru a o menţine în detenţie arbitrară şi a o îndepărta definitiv de scena politică" , spune Manny Maung, cercetătoare pentru organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch.

Armata justifică lovitura de stat printr-o pretinsă fraudă masivă la alegerile din noiembrie 2020, al căror rezultat a fost anulat. Acestea au fost câştigate de partidului LND, condus de Suu Kyi, care a câștigat alegerile și în 2015.
Circa 1.500 de oameni au fost omorâți în timpul represiunii brutale declanşate de poliţie şi armată după lovitura de stat, care au deschis focul asupra manifestanţilor paşnici.11.400 de opozanţi au fost arestaţi.





 

×
Subiecte în articol: aung san suu kyi