x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO a invitat Muntenegrul să devină al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice

NATO a invitat Muntenegrul să devină al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice

02 Dec 2015   •   11:06
NATO a invitat Muntenegrul să devină al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice
Sursa foto: Antena 3

Miniştrii de externe ai statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniţi miercuri la Bruxelles, i-au adresat Muntenegrului invitaţia de a adera la această organizaţie, ţara urmând să devină al 29-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters, DPA şi AFP.

'Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianţe foarte frumoase', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele şefilor diplomaţiei ţărilor membre reuniţi la cartierul general din Bruxelles al organizaţiei.

Stoltenberg a precizat că 'decizia istorică de a începe convorbirile de aderare cu Muntenegrul' a fost luată în unanimitate de cei 28 de miniştrii de externe ai statelor din NATO.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitaţia adresată ţării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte ţări din Balcanii Occidentali. 'Este într-adevăr o zi mare şi, cred, binemeritată pentru ţara mea. Invitaţia adresată Muntenegrului este o veste mare şi pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi a stabilităţii sale', a spus el.

Luksic a promis că autorităţile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme, precum cele din domeniul militar sau justiţie.

'Suntem deplin conştienţi că invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâţi să facem eforturi constante nu pentru a-i mulţumi pe alţii, ci pentru a ne schimba în bine societatea', a adăugat oficialul muntenegrean.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: nato muntenegru membru invitatie