x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO cere Rusiei să renunţe la sprijinul militar, politic şi financiar acordat rebelilor din estul Ucrainei

NATO cere Rusiei să renunţe la sprijinul militar, politic şi financiar acordat rebelilor din estul Ucrainei

09 Iul 2016   •   23:25
NATO cere Rusiei să renunţe la sprijinul militar, politic şi financiar acordat rebelilor din estul Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut sâmbătă Rusiei să pună capăt sprijinului militar, politic şi financiar acordat rebelilor separatişti din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Stoltenberg a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, după reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice desfăşurată vineri şi sâmbătă în capitala Poloniei.

La acest summit liderii statelor aliate au aprobat desfăşurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a ameninţării reprezentate de Rusia. Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean şi o anexare ipotetică de către Rusia a unei părţi a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

Marea Britanie s-a angajat să trimită 650 de militari, dintre care 500 în Estonia şi 150 în Polonia. Canada a anunţat în urmă cu câteva zile că va trimite 1.000 de militari, în timp ce Belgia şi Franţa urmează să desfăşoare fiecare câte 150 de militari. Batalionul din Letonia va fi sub comandament canadian, cel din Lituania sub comandament german, cel din Estonia sub comandament britanic, iar batalionul din Polonia va avea comandament american.

NATO şi-a multiplicat exerciţiile în estul Europei pentru a verifica nivelul de pregătire a trupelor sale şi a reasigura ţările membre din estul Europei. Alianţa Nord-Atlantică a trimis, de asemenea, avioane suplimentare pentru a da noi asigurări de protecţie a graniţelor aeriene de-a lungul coastelor statelor baltice. În sudul Europei, NATO se ocupă tot mai mult de securitatea României şi a Bulgariei, care privesc cu nelinişte consolidarea dispozitivului militar rus în Marea Neagră.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato Rusia ucraina rebeli