x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO decide să se retragă treptat din Afganistan

NATO decide să se retragă treptat din Afganistan

04 Mar 2020   •   20:50
NATO decide să se retragă treptat din Afganistan
Sursa foto: flickr.com

Alianța Nord-Atlantică intenționează să-şi reducă drastic  prezenţa în Afganistan, de la 16.000 la 12.000 de militari, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru postul german de televiziune ZDF, relatează DPA.

Administrația de la Washington şi insurgenţii talibani au semnat sâmbătă, la Doha, un acord care prevede o perioadă de 14 luni pentru retragerea deplină a forţelor internaţionale din Afganistan şi eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli.

Între timp, talibanii au anunţat că pun capăt armistiţiului parţial şi că vor ataca din nou forţele guvernului de la Kabul.

Aproximativ jumătate dintre cei 4.000 de soldați ai NATO care vor părăsi Afganistanul vor fi americani, iar restul din alte ţări, a explicat Jens Stoltenberg.

Alianța Nod-Atlantică se află în Afganistan încă din 2001. Actuala sa misiune, lansată în 2015, implică instruirea şi finanţarea forţelor de securitate afgane, fără a include operaţiuni de luptă.

×
Subiecte în articol: nato afganistan