x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO se teme de rachetele rusilor care pot ataca Europa

NATO se teme de rachetele rusilor care pot ataca Europa

15 Dec 2017   •   15:32
NATO se teme de rachetele rusilor care pot ataca Europa

Intr-un semn de susţinere faţă de Washington, tarile NATO s-au declarat preocupate în legătură cu un sistem rus de rachete despre care Alianţa Nord-Atlantică afirmă că ar putea încălca tratatul din 1987 de interzicere a acestui tip de arme.

 

SUA consideră că Rusia dezvoltă un sistem de rachete cu o rază de acţiune interzisă de respectivul tratat şi care i-ar putea asigura Moscovei capacitatea de a lansa rapid un atac nuclear asupra Europei. "Aliaţii au identificat rachete rusesti care nelinistesc la modul cel mai serios posibil", a afirmat NATO intr-un comunicat. Alianţa "îndeamnă Rusia să răspundă acestor preocupări în mod exhaustiv şi transparent şi să se angajeze activ într-un dialog tehnic cu Statele Unite".

Într-un comunicat separat, emisarul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a notat că "atitudinea Rusiei stârneşte preocupări grave". Rusia a negat că ar fi încălcat Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), de la a cărui semnare s-au împlinit, la 8 decembrie, 30 de ani. NATO a difuzat comunicatul sus-menţionat după o reuniune desfăşurată săptămâna aceasta la Geneva între Rusia şi SUA pentru a marca aniversarea tratatului semnat atunci de Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan.

Potrivit unui raport din aprilie al Departamentului de stat american, Washingtonul a stabilit, în 2016, că Rusia şi-a încălcat obligaţiile prevăzute în acest tratat de a "nu deţine, produce sau testa" rachete de croazieră cu lansare de la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5500 km sau de a deţine ori produce sisteme de lansare a acestor rachete.

Săptămâna trecută, ca prim răspuns al administraţiei preşedintelui Donald Trump la aceste acuzaţii formulate de SUA în direcţia Rusiei, Departamentul de stat a indicat că îşi va revizui opţiunile militare, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de rachete cu rază medie. La rândul său, Ministerul rus de Externe s-a declarat gata să înceapă discuţii cu Statele Unite pentru a încerca menţinerea acestui tratat şi a asigurat că-şi va respecta obligaţiile dacă şi le respectă şi SUA.

MAE rus a calificat, pe de altă parte, drept inacceptabil "limbajul ultimatumurilor şi sancţiunilor", într-o declaraţie pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la semnarea tratatului INF. AGERPRES.

×