x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier: UE se pregăteşte pentru o posibilă absenţă a unui acord cu Londra

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier: UE se pregăteşte pentru o posibilă absenţă a unui acord cu Londra

12 Noi 2017   •   14:00
Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier: UE se pregăteşte pentru o posibilă absenţă a unui acord cu Londra

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că UE se pregăteşte pentru posibilitatea de a nu se ajunge la nici un acord cu Londra, chiar dacă acesta nu este scenariul favorabil, relatează duminică AFP. 

''Aceasta nu este opţiunea mea, care ar însemna o întoarcere în urmă cu 44 de ani (data intrării Regatului Unit în UE). Dar este o posibilitate'', a declarat Barnier în revista franceză Journal du Dimanche. 

''Fiecare trebuie să se pregătească pentru aceasta, statele ca şi antreprenorii. Noi ne pregătim din punct de vedere tehnic'', a adăugat Barnier. 

Fără un acord, Regatul Unit va ajunge pe 29 martie 2019 (data ieşirii din UE) ''în regimul de drept comun al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu relaţii asemănătoare celor pe cere noi le avem cu China'', a avertizat Barnier. 

UE i-a dat vineri un termen de două săptămâni Londrei să-şi clarifice angajamentele privind termenii separării de UE, făcând din aceasta o condiţie pentru a accepta în decembrie deschiderea de tratative comerciale pe care Londra le cere cu insistenţă pentru a pregăti post-Brexit-ul. 

''Dorim să ajungem la un acord în decurs de cincisprezece zile lucrătoare, în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie'', a subliniat negociatorul şef al UE. 

Londra şi Bruxellesul sunt în divergenţă îndeosebi în legătură cu mijlocul de a evita o revenire la o frontieră ''dură'' cu Irlanda. ''Conflictul tragic dintre protestanţi şi catolici nu este atât de îndepărtat (...) Nu voi face decât să fragilizez acest proces de pace'', a insistat Barnier.AGERPRES

×